Cât de profitabil este depozitul bancar după impozitarea cu 16% a dobânzii

– În momentul de faţă dobânzile acordate de bănci nu asigură decât contracararea inflaţiei şi plata impozitului la stat

Dacă anul trecut depozitele bancare în lei erau o investiţie profitabilă: dobânzile acordate de bănci erau de peste 12%, de două ori şi ceva mai mari decât inflaţia, în acest moment depozitul bancar în moneda naţională nu mai poate garanta decât protejarea banilor depuşi de deprecierea cauzată de inflaţie.

Transformarea a avut loc din două motive: băncile nu mai acordă dobânzi mari la depozite, iar Guvernul a decis reintroducerea impozitului de 16% pe câştigurile din bonificaţii, scrie Gândul.

În acest moment dobânzile oferite de bănci la depozitele în lei pe un an variază între 4% şi peste 8%. La o dobândă de 7% pe an, de exemplu, şi o sumă depusă de 10.000 de lei (echivalentul a şapte salarii medii nete pe economie), după 12 luni câştigul este de 700 de lei.

Pentru această sumă se va plăti un impozit de 16%, respectiv de 112 lei, rămânând astfel 588 de lei. În condiţiile în care inflaţia medie anuală este estimată la circa 4% în 2010, cei 10.000 depuşi la bancă vor valora doar 9.600 de lei, ceea ce înseamnă că după un an, scăzând impozitul şi inflaţia, câştigul real va fi de doar 188 de lei. Dacă se scad însă comisioanele bancare aferente depozitelor, suma poate scădea sub 100 de lei.

Economiştii susţin însă că deşi dobânda real pozitivă este mică, românii vor alege în continuare băncile pentru a-şi ţine banii, pentru simplul motiv că nu prea există alte alternative.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata