Cât pierd la leafă cei plătiţi pe drepturi de autor

– Guvernul intentioneaza sa opereze doua modificari substantiale ale taxarii veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala. Prima, deja exprimata oficial, se refera la introducerea retinerii la sursa a unui impozit de 16%. In acest moment, se aplica un impozit anticipat, de 10%, in fiecare luna, urmind ca, dupa expirarea anului fiscal si depunerea declaratiilor de venit, contribuabilului sa i se calculeze si restul de plata, de 6%.

.
A doua modificare se refera la reducerea pragului de cheltuieli profesionale deductibile care se aplica veniturilor din drepturile de proprietate intelectuala, de la 40%, in prezent, la 25%, procent furnizat recent presei de surse guvernamentale.

Astfel, acum, la un venit anual brut de 10.000 de lei, de exemplu, se fac plati lunare anticipate de 1.000 de lei, in total. La regularizare, dat fiind procentul de deductibilitate de 40%, ar rezulta un impozit final de 960 de lei, deci statul trebuie sa restituie contribuabilului 40 de lei. Asadar, la cei 1.000 de lei brut, revin, in final, 9.040 de lei net.

Integral in Money.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata