Cât pierdem la leafă dacă se vor majora cota unică şi TVA

Surse din Guvern si FMI sustin ca este luata in calcul modificarea TVA pina la 25% fata de 19% şi o creştere a cotei unice de la 16 la 20%.

Pentru a vedea care este impactul asupra unei familii medii, „Ziarul de Iasi” a simulat un calcul atit in varianta cresterii cotei unice, cit si a TVA. Potrivit datelor furnizate de Institul National de Statistica, venitul banesc mediu pe gospodarie este de aproximativ 2.000 de lei, iar cheltuielile purtatoare de TVA se ridica la 1.800 de lei. Diferenţa o reprezintă cheltuieli sau economii ce nu sint purtatoare de TVA.

Un calcul aritmetic arata ca in prezent, la cota de 19%, TVA platit de o familie este de 288 lei. In cazul in care TVA ar creste la 25%, atunci TVA ar fi de 360 de lei, cu 72 de lei mai mult decit in prezent. Cu alte cuvinte, daca cheltuielile ramin constante, putem spune ca familia medie va reusi sa cumpere mai putine produse cu aceiasi bani.

Daca vrea, in schimb, sa cumpere tot atitea produse, ar trebui sa mareasca cheltuielile proportional, dar atunci ar fi afectate economiile sau chiar ratele la banca. In plus, daca creste cota unica la 20%, o familie medie cu 2.000 de lei ar mai pierde inca 72 de lei, adica un total de 144 de lei.

Toate calculele prezentate se respecta numai in cazul in care produsele se scumpesc in aceeasi proportie cu marirea TVA. Producatorii sustin insa ca o majorare a TVA cu sase puncte poate insemna de fapt o scumpire a produselor cu 10%.

(sursa: Ziarul de Iasi)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata