Cât timp vom avea pensii şi salarii reduse?

– Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, susţine că ce se taie acum  din pensii şi din salarii nu se poate pune la loc decât atunci când statul îşi va permite acest lucru, scrie Gândul

Guvernul nu poate anula tăierea pensiilor cu 15% şi a salariilor cu 25% peste şase luni, aşa cum a promis când a anunţat aceste măsuri, ci abia în momentul în care economia României va creşte cu peste 5% din PIB, adică abia atunci când statul îşi va permite să le plătească la nivelul de dinaintea tăierii, susţine Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

„România are de redus deficitul bugetar la 4,4% din PIB în 2011. Măsurile de acum, odată inversate, ar aduce problema înapoi, fără a găsi soluţii. Măsurile de acum nu pot fi inversate, atât timp cât creşterea economică nu se reia viguros. (…) O creştere economică viguroasă înseamnă că avansul se situează aproape de potenţial, în jur de 5%. (…) Personal, nu cred că avansul economic se va relua la nivelul potenţial în 2011„, a declarat Croitoru. „Măsurile trebuie menţinute până când economia va permite inversarea lor. Măsurile pot fi inversate, dar trebuie găsite alte soluţii în loc”, a adăugat el.

Economiştii susţin că nu este o surpriză faptul că aceste măsuri vor fi continuate şi anii viitori, sub diverse forme. „Atât poate să ducă economia. Respectivele măsuri sunt până la 1 ianuarie anul viitor în forma aceasta. După aceea se va renunţa, cred eu, la tăierea pensiilor, în timp ce în cazul cheltuielilor cu salariile se va folosi metoda concediului neplătit. Revenirea pensiilor la nivelul de acum  ar putea fi posibilă pentru că în acel moment va fi în vigoare noua lege a pensiilor, care prevede scăderea pensiilor mari, pentru că statul va plăti doar în funcţie de cât a fost contribuţia”, a explicat pentru Gândul Ilie Şerbănescu, analist economic.

Întrebat dacă se poate considera că Guvernul Boc a minţit când a spus că aceste măsuri sunt doar pentru un semestru, Şerbănescu a declarat, vizibil amuzat: „Sigur că au minţit. N-au mai minţit până acum?”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata