Cătălin Predoiu: Există o foarte mare posibilitate să avem o nouă Lege ANI

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţine că există o foarte mare posibilitate să existe o nouă Lege a Agenţiei Naţionale de Integritate, adăugând că el a propus gândirea unui Cod de Integritate.

„Există chiar o foarte mare posibilitate, există o probabilitate să avem o nouă lege (Lege ANI – n.r.). În urmă cu mai multe săptămâni, eu chiar am propus să gândim un Cod de Integritate, care să grupeze toate aceste acte normative. Nu e deloc simplu.
Sunt 3 legi principale care se ocupă de domeniul acesta al conflictului de interese, transparenţă, mod de gândire a averilor, controlul averilor, incompatibilităţi, dar mai există şi legi care, sectorial, punctual, se ocupă de procese, de integritate. În total, sunt în jur de 10 legi care au incidenţă pe domeniu. S-ar impune o codificare, dar nu este simplu să faci un Cod.

Codurile nu sunt şuruburi”, a declarat, vineri, la finalul şedinţei extraordinare de Guvern, ministrul Justiţiei. Întrebat dacă poate să dea un termen, o dată la care se va găsi o soluţie pentru Legea ANI, Predoiu a precizat că se lucrează şi în acest week-end, dar că sunt nişte etape care trebuie parcurse.

„Studiem barierele care sunt în calea redactării şi sunt două bariere foarte mari, aproape imposibil de trecut, pentru că sunt în opoziţie destul de serioasă cu restricţiile deciziei CCR, deciziei CE. Deci, a existat o lipsă de acurateţe iniţial, când a fost gândit acest proces şi vom mai avea o serie de consultări, luni, cu domnul prim-ministru, după care, probabil, se va opta pe calea pe care mergem din punct de vedere al filosofiei de redactare”, a mai spus Predoiu.

Potrivit acestuia, mai întâi trebuie gândite conceptele de bază, apoi trebuie aleasă calea pe care se merge, după care se elaborează tezele, apoi are loc sistematizarea actului normativ, după care se stabileşte în fiecare capitol din actul normativ ce anume prescripţii sunt trecute şi care sunt corelările cu alte acte normative. „Lucrăm cât putem de repede, dar nici nu vrem să stricăm coca, aluatul”, a conchis Predoiu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata