Câţi bani dintr-o investiţie eoliană rămân local şi câţi merg în afară?

Circa 25% din valoarea unui proiect eolian reprezinta constructia drumurilor necesare, turnarea fundatiilor pentru sustinerea turbinelor uriase, conectarea la sistemul energetic sau realizarea instalatiilor electrice.

Cel mai mare proiect eolian la care se lucreaza acum in Romania este cel al cehilor de la CEZ care vor instala pana la jumatatea anului viitor 600 MW, aproape cat un reactor al centralei nucleare de la Cernavoda, in doua comune dobrogene, Fantanele si Cogealac, informează Ziarul Financiar.

Investitia totala se ridica la 1,1 miliarde de euro, prima faza a proiectului fiind parcul de la Fantanele unde vor fi instale 139 de turbine eoliene, fiecare de cate 2,5 MW.

„Acum sunt 92 de tubrine instalate la Fantanele, dar niciuna nu functioneaza pentru ca asteptam conectarea la statia Transelectrica, statie care a fost facuta de CEZ. Peste o luna probabil ca vor incepe sa functioneze primele turbine, iar pana in septembrie speram sa avem tot parcul functional”, spune Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste din cadrul CEZ Romania.

Statisticile europene arata ca peste 75% din valoarea unui proiect eolian se duce pe partea de echipamente.

Circa 270 de milioane de euro din proiectul cehilor de la CEZ au intrat in economia locala, restul fiind exportat catre constructorii de turbine.

Radiografia unei investitii eoliene

Cum se imparte investitia de 1,1 mld. euro a CEZ in functie de costuri

  • Valoarea proiectului: 1,1 mld. euro
  • Costul turbinelor: 831 mil. euro (75,6% din valoarea proiectului)
  • Costul conectarii la retea: 98 mil. euro (8,9% din valoarea proiectului)
  • Costul fundatiilor: 71,5 mil. euro (6,5% din valoarea proiectului)
  • Inchirierea terenurilor: 43 mil. euro (3,9% din valoarea proiectului)
  • Costul instalatiilor electrice: 16,5 mil. euro (1,5% din valoarea proiectului)
  • Constructia drumurilor: 10 mil. euro (0,9% din valoarea proiectului)
  • Sisteme de control, consultanta, costuri financiare: 30 mil. euro (0,3%, 1,2%, respectiv 1,2% din valoarea proiectului)
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata