Cătuşe pentru fondatorul World Trade Center România

Omul de afaceri Emeric Bartha este acuzat de evaziune fiscală şi are interdicţia de a părăsi România. Emeric Bartha – acuzat de un prejudiciu de un milion de euro – a fost încătuşat pe Aeroportul Henri Coandă când intenţiona să iasă din România, cu destinaţia Chişinău.

Preşedintele World Trade Institute Bucureşti şi unul dintre fondatorii World Trade Center România, milionarul Emeric Bartha, acuzat de evaziune fiscală, nu poate părăsi România în urma unei decizii date de procurorii anticorupţie.

Anchetatorii au hotărât, la sfârşitul lunii iunie, să impună interdicţia de a părăsi ţara, după ce omul de afaceri a fost oprit pe Aeroportul Henri Coandă-Otopeni, când intenţiona, conform DNA, să părăsească România, pe direcţia Chişinău.

Cetăţeanul elveţian de origine română Emeric Bartha şi soţia sa, Anca Cerasela Bartha, sunt învinuiţi de evaziune fiscală într-un dosar instrumentat de Biroul DNA Slobozia. Acuzaţiile: ar fi înscris în evidenţa contabilă a unei societăţi, în fals şi la o valoare scăzută, vânzarea unui pachet de acţiuni.

Potrivit DNA, SC Orient Express Hotels&Restaurant Corp SA Bucureşti, administrată de cei doi, ar fi înregistrat în evidenţa contabilă aferentă anului 2004 vânzarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la SC RC Properties SA către administratorul Emeric Bartha, la valoarea de 20.000 de lei.

Procurorii susţin că tranzacţia reală a constat în vânzarea acestor acţiuni, în cursul aceluiaşi an, către SC Soravia România SRL, la valoarea de 19.048.103 de lei.

Prin această operaţiune, societatea s-a sustras de la plata impozitului pe profit, în cotă de 25%, în sumă de 4.757.025 de lei, echivalentul a 1.168.964 de euro”, susţin procurorii. În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi de acestă infracţiune, cei doi riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 8 ani.

Integral pe www.adevarul.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata