Cauza incendiilor din Rusia – „factorul uman”

Cauza incendiilor care s-au extins pe sute de mii de hectare din Rusia centrală şi de vest este factorul uman, i-a transmis ministrul pentru situaţii de urgenţă Serghei Şoigu preşedintelui rus Dmitri Medvedev, subliniează miercuri jurnalul online Novaia Politika.

Experţii consideră că „invazia” incorectă a omului în ecosistemul natural constituie principala premisă a dezastrului care a cuprins o parte semnificativă din teritoriul european al Rusiei.

„Pricina globală a incendiilor constă în încălcarea de către om a echilibrului natural între masivele forestiere naturale şi cele artificiale, la care se adaugă desecarea turbăriilor în timpul Uniunii Sovietice”, este de părere specialistul în ecologie Aleksandr Martânov.

În plus, ani la rând nu s-a tăiat iarba uscată de pe câmpurile din preajma satelor, care în timpul verii se aprinde „ca praful de puşcă”, a explicat Martânov.

O caniculă fără precedent persistă la Moscova de mai bine de o lună, timp în care au izbucnit incendii forestire şi de turbă, care s-au extins şi au mistuit mai multe localităţi din partea centrală şi de vest a Rusiei. Marţi seara, pe teritoriul ţării se înregistrau aproape 250 de focare de incendiu, dintre care 69 de proporţii, suprafaţa totală afectată fiind de 121 de mii de hectare, a declarat ministrul pentru situaţii de urgenţă Serghei Şoigu.

Circa 50 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar peste 3000 au rămas fără adăpost.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata