Cazanciuc: Confiscarea averilor ilicite, o prioritate pentru România

Identificarea averilor ilicite, confiscarea acestora, inclusiv prin aplicarea directivei europene în materia confiscării extinse, constituie o prioritate pentru România, a declarat marți ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

„România implementează o Strategie asumată de reprezentanții celor trei puteri. Guvernul României, Parlamentul și sistemul judiciar, prin parchet, instanța supremă și Consiliul Superior al Magistraturii, au agreat principiile comune și obiectivele strategice.

Tot prin strategie am agreat că este important să țintim activele financiare ale celor care încalcă legea. Identificarea averilor ilicite, confiscarea acestora, inclusiv prin aplicarea directivei europene în materia confiscării extinse, constituie o prioritate pentru România.

Ultimii doi ani arată o creștere constantă a eficienței organelor judiciare române, sumele indisponibilizate anual fiind de aproximativ jumătate de miliard de euro. Acești bani trebuie să ajungă în cel mai scurt timp în bugetul național pentru a se reîntoarce la cetățean în servicii publice mai eficiente, sănătate, educație și, de ce nu, justiție”, a afirmat Cazanciuc la Conferința Regională Anticorupție.

El a susținut că, din perspectiva luptei împotriva corupției, România are instrumentele legislative necesare, are know-how și are voința de a lupta cu acest fenomen.

„Mai mult, cred că avem, prin instituțiile specializate, o experiență foarte importantă pe care o putem împărtăși partenerilor europeni, iar experiența noastră este cu atât mai importantă cu cât ea a presupus atât crearea cadrului legal, cât și construirea unor noi instituții. (…) Cele mai recente evaluări europene și internaționale identifică track record-ul solid al instituțiilor anticorupție din România, confirmarea acestuia de către instanțe de judecată și, nu în ultimul rând, de valori considerabile indisponibilizate în vederea confiscării. (…) Ca ministru al Justiției voi fi alături de instituțiile anticorupție pentru a ne asigura împreună că măsurile adoptate în ultimii ani se află pe un curs ireversibil”, a spus ministrul justiției.

El a adăugat că este nevoie mai mult de investiții în prevenire, iar fiecărui conducător de instituție îi revine obligația de a organiza în așa fel mecanismele administrative și manageriale încât cele mai mici abateri să fie identificate și corect soluționate.

„Anul 2014 este unul foarte important, pentru că este anul în care s-a finalizat amplul proces de intrare în vigoare a noilor Coduri. A fost un proces lung și complicat, dar în acest moment România are, atât în domeniul penal, cât și în cel civil, poate cele mai moderne Coduri. (…) Rezultatele implementării noilor Coduri sunt încurajatoare, principala țintă fiind aceea a reducerii duratei și costurilor asociate proceselor aflate pe rolul instanțelor. Inclusiv acest proces, cu provocările sale inerente și soluțiile identificate, poate constitui un element de cooperare regională pe care România este dispusă să îl sprijine”, a explicat el.

Robert Cazanciuc a menționat că încheierea etapei de intervenție legislativă asupra Codurilor deschide oportunitățile consolidării încrederii cetățeanului în actul de justiție.

„Toate aceste demersuri sunt făcute în primul rând pentru cetățenii români, pentru încrederea pe care aceștia trebuie să o aibă în justiție. Semnalele pe care le avem sunt încurajatoare, inclusiv cel mai recent Eurobarometru indicând o creștere sensibilă a acestui indicator. (…) Dacă suntem eficienți în lupta împotriva corupției, vom fi mai atractivi inclusiv pentru investiții substanțiale în economia românească, având o contribuție directă la progresul economic al țării și al Uniunii Europene”, a mai subliniat Cazanciuc. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata