Cazanciuc: Nu există niciun fel de motiv care să blocheze accesul României în spaţiul Schengen

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat miercuri, la Sighișoara, că nu există niciun fel de motiv, nici formal, nici de altă natură, care să blocheze accesul României în Spațiul Schengen și că există progrese pe instanțe și Parchete, precum și pe norme, care vor fi cuprinse cu siguranță în viitorul Raport pe Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) din luna ianuarie.

‘Am avut la începutul anului un raport foarte bun, am avut evaluare în septembrie, o să avem o nouă evaluare în decembrie și sper ca în ianuarie să avem de asemenea un raport foarte bun și acest raport să fie acel ceva care să arate până la urmă că nu există niciun fel de motiv, nici formal, nici de altă natură, care să blocheze accesul României în Spațiul Schengen. Progrese în viitorul raport MCV: avem rezultate foarte bune în continuare în tot ce înseamnă instanțe și parchete, fie că discutăm de cauzele penale, fie că discutăm despre deciziile instanțelor. Avem progrese importante pe ceea ce înseamnă norme’, a evidențiat ministrul Justiției.

Robert Cazanciuc a subliniat că România și-a respectat angajamentul de la începutul anului și din anii trecuți de a avea în vigoare codurile penale, ca un instrument care ajută procurorii în anchete, ca un instrument care apropie cetățeanul de justiție, deși acest lucru a presupus un efort uriaș.

‘Nu a fost un efort ușor, în doi ani de zile noi avem în vigoare 4 coduri, ceea ce nu s-a întâmplat nicăieri în UE. E un efort care cade în mare măsură pe magistrați și MCV-ul monitorizează și acest efort pe care îl fac magistrații și Ministerul Justiției, în încercarea de a asigura resursele materiale și umane. Suntem în dialog cu instanțele pentru a vedea ce este de făcut în continuare, să spunem acordul final pe unele instituții din noile coduri, suntem în continuare preocupați de a asigura resursele umane’, a afirmat ministrul.

El a menționat că există un memorandum asumat la nivelul Guvernului, la finalul anului 2012, prin care trebuie suplimentat numărul de posturi din sistem, iar aceste suplimentări se vor face în continuare, în special în zona grefierilor, unde este foarte mare nevoie.Potrivit ministrului, codurile noi au adus sarcini în plus pentru instanțe, mai ales în zona grefierilor, și și-a exprimat speranța ca până la sfârșitul anului să existe aproximativ 150 de posturi noi de grefieri în sistem în așa fel încât să fie repartizate la nivelul întregii țări.

‘Și acest aspect al efortului uman este monitorizat în continuare în MCV. Și cu siguranță va fi remarcat ca un progres, ca o formă de a ne respecta angajamentele. Practic, la ce se uită în mod special partenerii europeni: la a ne respecta angajamentele. Important e ca atunci când spunem ceva să și facem, nu doar să dăm speranțe deșarte oamenilor. Dacă partenerii vor vedea în mod constant că ceea ce spunem și facem, cu siguranță putem avea și progrese’, a subliniat Cazanciuc.

Acesta a precizat că printre prioritățile ministrului Justiției, dincolo de cele politice majore cum ar fi ‘MCV-ul și conexiunea nemeritată pentru România pe Spațiul Schengen’, trebuie crescută încrederea populației în actul de justiție.

În privința aderării României la Spațiul Schengen, Robert Cazanciuc a nuanțat că mare parte dintre statele membre ale UE sunt convinse că aceasta este o decizie politică, dar că există câteva rezerve la nivelul unor state. ‘Cum le putem convinge? Prin dialog, arătând că suntem un partener egal cu toți, un partener în care să aibă încredere fără niciun fel de suspiciuni, partener egal în jurul unei mese rotunde. Depinde în mare măsură de noi să facem acest lucru, să-i convingem pe acești oameni că noi suntem un partener de încredere loial, că respectăm valorile Uniunii Europene, că respectăm angajamentele luate la aderarea la UE și că ne-am comportat ca parteneri egali în toată această perioadă, de la admitere și până acum. Există un firesc în această reținere pe care o manifestă unele state. Și noi atunci când nu avem încredere suntem reținuți în a lua anumite decizii, dar cred că formal lucrurile sunt demult depășite în ceea ce privește condițiile tehnice, rămâne doar ca la nivel politic să convingem că trebuie să fim în spațiul Schengen cât se poate de repede’, a accentuat Robert Cazanciuc.

Ministrul Justiției a participat miercuri, la Sighișoara, la inaugurarea sediului reabilitat al Judecătoriei, în urma unei investiții în valoare de peste 2,4 milioane de lei, din fondurile ministerului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata