CCR a admis sesizarea privind neconstituţionalitatea numirii lui Ciorbea la ASF

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea PDL privind neconstituționalitatea hotărârii Parlamentului prin care Victor Ciorbea a fost numit membru neexecutiv al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Pe 3 aprilie, deputatul PDL Andreea Paul anunța că PDL va sesiza Curtea Constituțională cu privire la „numirea ilegală” a lui Victor Ciorbea la ASF, în condițiile în care nu s-a respectat legea de funcționare a acestei instituții.

„Considerăm că această numire este neconformă cu art. 1 (alin. 3 și 5) din Constituție, pentru că nu se respectă legea de funcționare a ASF, care cere explicit experiență de minimum nouă ani în instituțiile financiare, în cele de credit sau în activitățile nebancare, chestiune pe care nu o respectă”, a precizat deputatul democrat-liberal.

La rândul său, deputatul PDL Tinel Gheorghe afirma că toată lumea trebuie să respecte legea, inclusiv Parlamentul.

„Suntem și noi foarte curioși dacă Curtea, pe această sesizare punctuală, cu exemplu, plecând de la CV-ul domnului Victor Ciorbea, va da o soluție conformă cu legea și cu Constituția”, a afirmat Tinel Gheorghe.

Plenul Parlamentului a aprobat pe 2 aprilie 2014 numirea lui Victor Ciorbea ca membru neexecutiv în Consiliul ASF, el obținând 326 de voturi pentru și 16 împotrivă.

Victor Ciorbea și-a prezentat, pe 8 aprilie 2014, demisia din funcție în plenul Senatului.

Câteva zile mai târziu, la 15 aprilie 2014, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat numirea lui Victor Ciorbea pentru a conduce instituția Avocatul Poporului, cu 306 voturi pentru și două împotrivă. Mandatul lui Victor Ciorbea la conducerea instituției Avocatul Poporului este de 5 ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata