CCR a respins ca inadmisibilă, cu majoritate de voturi, sesizarea privind validarea noului Guvern

Curtea Constituţională a respins sâmbătă,8 martie, ca inadmisibilă sesizarea privind validarea de către Parlament a noului Guvern, decizia fiind luată cu majoritate de voturi.

Potrivit unor surse judiciare. au fost opt voturi la unul.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie. Motivarea va fi publicată în Monitorul Oficial.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat sâmbătă că încă mai are obiect sesizarea depusă în legătură cu validarea de către Parlament a noului Guvern şi că nu a găsit o situaţie similară într-un alt stat din UE, subliniind că lucrurile care se întâmplă în România în democraţiile consolidate nu se mai întâmplă.

El a susţinut că noul Guvern este în vigoare, arătând că acesta a îndeplinit procedura parlamentară şi că miniştrii au depus jurământul: „Sigur că da, ei sunt miniştri, Guvernul este la locul lui”.

Curtea Constituţională a dezbătut sâmbătă, sesizarea prin care a fost contestat votul de încredere al Parlamentului privind modificarea structurii şi componenţei politice a Guvernului.

PDL a depus marţi la Camera Deputaţilor către Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate privind noul Guvern. Potrivit liderului grupului PDL din Camera Deputaţilor, Gheorghe Tinel, sesizarea la CCR a fost semnată de 52 de deputaţi, 37 ai PDL şi „o parte a grupului deputaţilor neafiliaţi cei care formează aşa-numitul grup din Mişcarea Populară”, respectiv 15.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, declara miercuri că sesizarea privind validarea de către Parlament a noului Guvern reprezintă o situaţie absolut nouă. „Este o situaţie absolut nouă, astfel de situaţii nu am mai avut”, a afirmat Zegrean.

Miniştrii Cabinetului Ponta III au depus miercuri, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură, după ce preşedintele şi premierul au ajuns la un acord. Acesta prevede ca Executivul să-şi asume răspunderea în Parlament pentru un nou program politic, dată fiind modificarea structurii politice. Programul politic a fost trimis deja la Parlament, iar asumarea răspunderii Guvernul pe acest document ar putea avea loc marţi.

Conducerile Senatului şi Camerei Deputaţilor au transmis vineri Curţii Constituţionale puncte de vedere faţă de sesizarea PDL cu privire la schimbarea structurii Guvernului. Birourile Permanente ale celor două Camere au considerat că sesizarea democrat-liberalilor este lipsită de temei juridic şi au propus respingerea ei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata