CCR: Art. 38 alin. (1) din Legea parteneriatului public-privat, neconstituţional;actul normativ se întoarce în Parlament

Curtea Constituțională a României a decis miercuri că este neconstituțional articolul 38 alin. (1) din legea parteneriatului public-privat, urmând ca actul normativ să se întoarcă în Parlament.

Plenul CCR a analizat miercuri, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate asupra Legii privind parteneriatul public-privat, obiecție formulată de 94 de deputați aparținând grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal și Partidului Democrat Liberal.

„În urma deliberărilor,cu majoritate de voturi, Curtea Constituțională a admis în parte, obiecția de neconstituționalitate formulată și a constatat că dispozițiile art.38 alin.(1) din Legea privind parteneriatul public-privat sunt neconstituționale. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului”, se arată într-un comunicat al CCR transmis miercuri .

Judecătorii au constatat că articolul respectiv este neconstituțional deoarece cuprinde dispoziții neclare, imprevizibile și nepredictibile.

Dispozițiile declarate neconstituționale prevăd: „Art. 38. — (1) Din motive excepționale legate de interesul național sau local, după caz, partenerul public poate, cu notificarea prealabilă a partenerului privat și a societății de proiect:

a) modifică unilateral anumite prevederi ale contractului de parteneriat public-privat, dacă această posibilitate a fost inclusă în documentația de atribuire într-o modalitate clară, precisă și neechivocă, și fără a se altera natura generică a contractului inițial sau în orice altă situație de modificare unilaterală a contractului prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2006, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 337/2006, cu modificările și completările ulterioare, care se aplică în mod corespunzător;

b) denunță unilateral contractul de parteneriat public-privat, în condițiile legii”.

Deputatul democrat-liberal Alexandru Nazare a anunțat, pe 19 iunie, că PDL și PNL au sesizat Curtea Constituțională în ceea ce privește noua lege a parteneriatului public-privat inițiată de Guvernul Ponta, aprobată de Parlament în forma inițială, după respingerea cererii de reexaminare a președintelui.

„Legea votată de majoritatea PSD-UNPR-PC păstrează aceleași formulări care deschid calea unor contracte păguboase pentru statul român de tipul Bechtel și pun pe fugă orice investitor serios. (…) Prin noua lege se introduce posibilitatea modificării unilaterale sau rezilierii contractului de parteneriat public-privat de către partenerul public prin invocarea de ‘motive excepționale legate de interesul național sau local’. Legea nu definește criteriile prin care vor putea fi stabilite ‘motivele excepționale’.

De asemenea, se introduce posibilitatea înlocuirii partenerului privat fără organizarea unei noi proceduri de atribuire și fără a prelua din noua Directivă europeană exact în ce cazuri se poate aplica”, a afirmat Alexandru Nazare.

El a susținut, totodată, că prin posibilitatea modificării și rezilierii unilaterale a contractelor de parteneriat public-privat și înlocuirea partenerilor privați fără noi proceduri de atribuire se încalcă principiile egalității de tratament și transparenței decizionale garantate și prin Constituția României. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata