CCR discută joi sesizarea AP privind OUG care suspendă plata salariilor obţinute în instanţe de bugetari

Curtea Constituţională a României (CCR) discută joi, 6 mai, sesizarea Avocatul Poporului (AP) privind neconstituţionalitatea unui articol din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) 18/2010, prin care se suspendă în acest an plata drepturilor salariale obţinute de personalul din sectorul bugetar stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a anunţat, la 31 martie, că a sesizat Curtea în legătură cu neconstituţionalitatea unui articol din OUG 18/2010, la solicitarea a două confederaţii sindicale, respectiv Cartel Alfa şi Spiru Haret.

Excepţia AP vizează dispoziţiile articolului unic pct. 2 din OUG 18/2010 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

Două confederaţii sindicale mari, respectiv Cartel Alfa şi Spiru Haret, au cerut AP să exprime un punct de vedere faţă de OUG nr.18/2010, din 9 martie, pentru modificarea şi completarea OUG 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar”, a declarat Ioan Muraru, cu ocazia prezentării raportului de activitate al instituţiei pe anul 2009.

El a precizat că sesizarea adresată CCR se referă la articolul 2 din OUG 18/2010 care prevede că, în cursul termenelor prevăzute pentru plata sumelor obţinute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi salariale, devenite executorii, în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2010, orice procedură de executare silită se suspendă de drept.

AP a subliniat că în OUG este stipulat „cu viclenie” că „orice procedură de executare silită se suspendă de drept”, iar acest lucru încalcă, în opinia sa, normele constituţionale.

„Acest lucru nu se poate face. Este o încălcare gravă a Constituţiei. În sistemul constituţional de la noi, o hotărâre judecătorească poate fi anulată doar de o altă instanţă judecătorească, iar Guvernul, prin această ordonanţă prin care reeşalonează această datorie către salariaţi, vrea să eludeze hotărârile judecătoreşti”, a arătat Ioan Muraru, adăugând că această OUG trebuia să lipsească pentru că este „un exces al guvernului”.

Actul normativ suspendă pentru acest an plata tuturor sumelor stabilite în anul 2010 şi decide să fie acordate în trei tranşe, respectiv 34% din valoarea titlului executoriu în 2011, 33% în 2012 şi 33% în 2013.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata