CE a adoptat acordurile de parteneriat cu statele baltice pentru fondurile structurale şi de investiţii 2014-2020

Comisia Europeană a adoptat acordurile de parteneriat cu statele baltice (Letonia, Lituania și Estonia), care stabilesc strategia pentru utilizarea optimă a fondurilor europene structurale și a investițiilor europene de care vor beneficia aceste țări, a anunțat vineri Shirin Wheeler, purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn.

Potrivit acordului, pentru Letonia, suma 4,51 miliarde de euro reprezintă finanțare în cadrul Politicii de Coeziune pe parcursul perioadei 2014-2020 (prețuri curente, inclusiv finanțarea de cooperare teritorială europeană), 1,07 miliarde de euro sunt dezvoltare rurală și aproape 140 de milioane de euro pentru sprijinirea dezvoltării sectorului maritim și de pescuit.

Pentru Lituania, suma de 6,82 miliarde de euro reprezintă finanțare în cadrul Politicii de Coeziune în perioada 2014-2020 (prețuri curente, inclusiv finanțarea de cooperare teritorială europeană), 1,61 de miliarde de euro sunt pentru dezvoltare rurală și 63 milioane de euro pentru a sprijini dezvoltarea sectorului maritim și punerea în aplicare a politicii comune în domeniul pescuitului.

Pentru Estonia, acordul prevede o sumă de 3,59 miliarde de euro de finanțare în cadrul Politicii de Coeziune în perioada 2014-2020 (prețuri curente, inclusiv finanțarea de cooperare teritorială europeană), 726 milioane de euro pentru dezvoltare rurală și 101 milioane de euro pentru sectorul maritim și pescuit.

Investiția Uniunii Europene va permite sporirea productivității economice în statele baltice, promovarea inovării și a investițiilor de cercetare și dezvoltare și totodată va contribui la crearea crearea unui sistem de transport modern, durabil și eficient, a precizat Shirin Wheeler în conferința cotidiană de presă a Comisiei.

Totodată, investiția va contribui la crearea de locuri de muncă de calitate, combaterea excluziunii sociale și va spori calitatea sistemului de învățământ și a eficienței administrației publice.

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a salutat strategiile pentru cele trei state baltice pentru o creștere inteligentă și durabilă, care să stabilească o legătură între noua abordare a politicii de coeziune a UE pentru perioada 2014-2020 și prioritățile Europa 2020. „O astfel de strategie de investiții a UE va contribui la crearea de locuri de muncă durabile și la stimularea creșterii economice prin acordarea de sprijin pentru inovare, educație și formare profesională, precum și o utilizare eficientă cu emisii reduse de carbon de resurse”, a arătat Barroso, citat de site-ul Comisiei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata