Ce-a făcut capitalismul din cârciumile lui Ceauşescu

„Calul Bălan” şi „Crama Murfatlar”, din staţiunea Neptun, sau „Nunta Zamfirei”, din Eforie Nord, sunt doar câteva dintre restaurantele care în urmă cu 20 de ani atrăgeau zeci de mii de turişti străini pe sezon. Astăzi, aceste localuri nu mai reprezintă nimic nici măcar pentru localnici, publică România liberă.

Restaurantul „La calul bălan” din Neptun.

De acest obiectiv a auzit orice localnic, dar şi mulţi dintre turişti. Restaurantul se află în sudul staţiunii, aproape de Jupiter, într-o zonă deosebită. Este aproape de mare, înconjurat de verdeaţă, cu o parcare generoasă la dispoziţie. Pe uşa de la intrare tronează un lacăt mare şi ruginit. Printre zăbrelele de lemn se poate observa peisajul dezolant din interior. Câteva mese şi scaune, în rest praf şi moloz.

„Nu e nimeni acolo. E închis de doi ani”, a spus chelneriţa de la restaurantul din apropiere.

În apropiere de „La calul bălan”, se află un alt simbol al turismului de altădată. Crama Murfatlar din Neptun – Crama Neptun, cum o cunosc mulţi – este locul unde, până în 2002, veneau mii de turişti anual. „Crama a fost construită în 1968, la ordinul lui Ceauşescu, care voia un loc unde să-şi invite oaspeţii, să nu se mai ducă la Murfatlar (Ceauşescu obişnuia să se odihnească în reşedinţa de la Neptun, când venea pe litoral – n.r.)”, spune Cristian Stoian, şeful de unitate.

Interiorul arată surprinzător de bine. Curat, aerisit, deşi se simte un aer puţin învechit. „Nu s-a schimbat nimic din 1968. Am renovat în 2002, iar singurul lucru pe care l-am adăugat este lustra asta de la intrare”, spune şeful de unitate, Cristian Stoian. Acesta ne dezvăluie că unitatea a fost construită cu un sistem de aer condiţionat, cum au clădirile moderne, prin pereţi, găurile de ventilaţie fiind ascunse de ornamente din lemn. Din această cauză, clădirea poate fi utilizată pe toată perioada anului.

Crama din Neptun este deţinută în proporţie de 52% de un investitor privat şi de 48% de Ministerul Turismului.

„Nunta Zamfirei”, programări făcute cu câţiva ani înainte

Un alt restaurant la care făceau rezervări în trecut străinii este „Nunta Zamfirei”, din Eforie Nord. „Românii stăteau la gard, nu aveau voie să intre. Strigau : «Banii noştri nu sunt buni?», îşi aduc aminte localnicii. Programările erau făcute cu ani înainte.

Totul este pustiu acum, iar un lacăt mare tronează pe uşă. Se deschide doar seara, dar nu se mai arată nici un turist străin.

Citește și
1 Comentariu
  1. dav spune

    noi avem ministerul turismului ,fara turism,iar ceilalt au turism fara minister,o mica diferenta

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata