CE ar trebui să recupereze aproape 13 milioane de euro din fondurile Sapard acordate Românei

Comisia Europeană (CE) ar trebui să recupereze aproape 13 milioane de euro din fondurile Sapard acordate Românei, conform controalelor Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), suma reprezentând circa unu la sută din alocarea financiară nerambursabilă pe acest program.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, OLAF a verificat modul de implementare în România a 211 proiecte finanţate cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Sapard, fiind constatate anumite neregularităţi în derularea investiţiilor realizate prin 17 proiecte.
În aceste condiţii, OLAF a solicitat recuperarea sumelor aferente investiţiilor respective, în valoare de 12,74 milioane de euro, ceea ce reprezintă unu la sută din fondurile totale europene nerambursabile puse la dispoziţia României prin Programul Sapard, respectiv 1,277 miliarde euro.

Proiectele pentru care s-au constituit debitele au fost finanţate prin măsura 1.1 – ‘Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole’, submăsura 2 – Carne şi produse din carne, din cadrul Programului Sapard.

Potrivit MADR, debitele au fost cauzate de nereguli constatate de OLAF pe parcursul licitaţiilor organizate de anumiţi beneficiari, acesta considerând în majoritatea cazurilor analizate că procesele de achiziţii au fost formale, atribuirea contractelor nefiind în concordanţă cu principiul liberei concurenţe, respectarea parametrilor de calitate a obiectului achiziţiilor şi principiul eficienţei în utilizarea fondurilor.

Conform observaţiilor formulate de OLAF, furnizorii externi (în marea majoritate din Germania şi Italia) au transmis beneficiarilor oferte considerate false sau formale, pe care aceştia le-au folosit la depunerea dosarelor pentru accesarea fondurilor respective.
De asemenea, organismul european consideră că transmiterea de către furnizorii externi a ofertelor neautentice pentru solicitarea de fonduri este o tentativă de fraudă asupra bugetului european şi naţional.

Alte nereguli identificate sunt legate de ‘Sistemul celor 3 oferte’ pentru achiziţia de bunuri şi servicii, precum şi manipularea procedurilor de achiziţii. OLAF a transmis toate probele la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru cercetări (DLAF).

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), fosta Agenţie Sapard, a transmis Ministerului Agriculturii, în data de 8 aprilie 2010, o notă prin care prezenta situaţia în urma controlului şi a solicitării OLAF, precum şi problemele ce ar putea apărea în recuperarea sumelor, în condiţiile în care solicitarea organismului european se baza pe un raport preliminar şi nu pe unul final.

„Numai Comisia Europeană poate cere recuperarea sumelor, OLAF făcând doar o recomandare în acest sens”, se arată în comunicatul MADR. În vederea clarificării aspectelor sesizate de APDRP prin nota menţionată, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a dispus, prin rezoluţie, ca direcţia juridică a MADR să acorde asistenţă juridică APDRP privind competenţa OLAF de a solicita recuperarea debitelor în baza rapoartelor de control.

De asemenea, oficialul român a solicitat pregătirea unui punct de vedere ce ar putea fi discutat într-o întâlnire bilaterală OLAF – APDRP (eventual DLAF), precum şi analiza oportunităţii trimiterii unei scrisori sau organizarea unei întâlniri cu directorul DLAF, în cazul în care, concluzia este că solicitarea OLAF este disproporţionată sau insuficient fundamentată.

„Ca urmare a acestor dispoziţii, instituţiile noastre şi organismul European de control au purtat o corespondenţă pentru clarificarea tuturor aspectelor, iar APDRP a început recuperarea sumelor”, se mai arată în comunicatul MADR.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, cele mai mari sume care trebuie recuperate sunt de la societăţile – SC Italovici SRL – 2,068 milioane euro, SC H&E Reinert SRL – 1,907 milioane euro, SC Salconserv SA – 1,672 milioane euro şi SC Salflom – 1,168 milioane euro, iar pentru alte opt proiecte debitele sunt mai mici de un milion de euro. De asemenea, mai sunt 4 proiecte ale unor societăţi ieşite din monitorizare, pentru care CE ar putea aplica corecţii financiare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata