Chiriile locuinţelor din marile centre universitare variază între 100 euro şi 320 euro pe lună

Chiriile pentru garsoniere pornesc, în Capitală, de la 170 de euro/lună, în timp ce în Iaşi şi Timişoara, studenţii îşi pot închiria garsoniere chiar şi în apropierea centrelor universitare, pentru aproximativ 100-120 de euro/lună.

 

În Cluj-Napoca, preţurile practicate sunt puţin mai mari decât în celelalte două mari centre universitare din provincie. În săptămânile imediat următoare, se pot înregistra, totuşi, uşoare creşteri deoarece ne aflăm în pragul perioadei în care studenţii devin foarte activi pe piaţa imobiliară.

În perioada 10 martie – 10 august 2010, preţul solicitat pentru închirierea garsonierelor din Bucureşti a scăzut cu 7 la sută, în timp ce pentru apartamentele cu 2 şi 3 camere, scăderile înregistrate au fost de peste 10 la sută.

Astfel, în prezent, chiria unei garsoniere în zone precum Drumul Taberei, 1 Mai, Titan, Militari, Vitan sau Dristor porneşte de la 170 de euro/lună. Pe de altă parte, pot fi găsite apartamente cu două camere la preţuri începând de la 250 de euro/lună în zone precum Tei, Fizicienilor, Brâncoveanu, Morarilor sau Kogălniceanu. Studenţii pot alege apartamente cu trei camere pentru preţuri care pornesc de la 320 de euro/lună în Tineretului, Titan sau Drumul Taberei.

Cluj-Napoca este centrul universitar în care panta de scădere a preţului chiriilor a fost cea mai lentă. Astfel, preţul cerut pentru închirierea garsonierelor şi apartamentelor cu trei camere a scăzut cu puţin peste 6 la sută, iar pentru cele cu două camere cu 3 la sută. În zona Zorilor, de exemplu, studenţii pot închiria apartamente cu o cameră cu 150-180 de euro/lună.

În această perioadă preţurile apartamentelor cu două camere pornesc de la 180 de euro/lună în Mănăştur, iar cele ale apartamentelor cu trei camere de la 300 de euro/lună, în Grigorescu, Gheorgheni, dar şi în Mărăşti şi Semicentral.

În Iaşi, scăderi mari de preţ au fost înregistrate la garsoniere, dar şi la apartamentele cu două camere, preţul acestora scazând cu 9 la sută. Chiar dacă este vorba de o scădere mai mică, şi preţul apartamentelor cu 3 camere a coborât în intervalul analizat cu 7 la sută.

Astfel, studenţii din Iaşi pot găsi garsoniere care pornesc de la 120-140 de euro/lună în zone precum Tătăraşi, Podu Roş, Păcurari, Podul de Piatră sau Nicolina. În cazul apartamentelor cu 3 camere, preţul plătit de chiriaş pentru fiecare cameră se situează în jurul a 100 de euro/lună.

În Copou preţul apartamentelor cu două camere porneşte de la 220-250 de euro/lună, iar cel al apartamentelor cu trei camere de la 300 de euro/lună.

Şi în Timişoara proprietarii îşi reduc pretenţiile. Dacă chiriile la garsoniere au scăzut cu 5,5 la sută din primăvară până în prezent, cele practicate la apartamentele cu două şi 3 camere a scăzut cu 8,8 la sută, respectiv 6,5 la sută.

Astfel, în zona Complexului studenţesc, preţul cerut pentru închirierea unei garsoniere mobilate porneşte de la 120 de euro/lună. În acelaşi timp, pentru un apartament cu două camere, preţul chiriei porneşte de la 250 de euro/lună, iar pentru un apartament cu trei camere de la 300 de euro/lună.


Citește și
1 Comentariu
  1. lumina alba spune

    NU MAI ACCEPTATI ABUZURILE.

    ROMANIA NU ESTE O TARA PREA BOGATA.

    1000 EURO/MP PENTRU APARTAMENTELE DIN ROMANIA ESTE FOARTE MULT:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata