Ce companii petroliere vor exploata zăcămintele din Marea Neagră?

– Mari companii mondiale şi-au arătat interesul pentru zăcămintele de petrol şi gaze din Marea Neagră scoase la licitaţie de autorităţile române.

Până vineri, 21 mai, când a fost termenul-limită, 24 de companii au depus oferte pentru 20 de perimetre, din cele 30 ofertate, din Marea Neagră, Dobrogea şi vestul ţării, informează Evenimentul Zilei.

Consorţiul format din ExxonMobil şi OMV Petrom, cărora li s-a alăturat acum Romgaz, ruşii de la LukOil Overseas cu Vanco International şi spaniolii de la Repsol Exploracion – vizează zona de mare adâncime a apei, de peste 100 metri, respectiv perimetrele 29 şi 30.

Pentru loturile 27 şi 28, aflate la o adâncime de sub 100 metri, au depus ofertă Melrose Resources (UK) cu Petromar Resources (firmă înfiinţată acum un an de omul de afaceri Gabriel Comănescu) şi Rompetrol SA, a kazahilor de la KazMunaiGaz.

Consorţiul OMV Petrom şi Romgaz au ofertat, la rândul lor, perimetrul 28. Giganţii Chevron şi Total concurează pentru trei perimetre din Dobrogea, în timp ce grupul ungar MOL vizează trei areale de pe linia de vest a ţării.

CompaniiexploatarelicitatieMarea Neagrapetrolzacaminte
Comentarii (0)
Adaugă comentariu