Ce crede ministrul de Finanţe care a introdus cota unică despre revenirea la impozitul progresiv

Ionuţ Popescu, ministrul de Finanţe care a intordus în 2005 cota unică de impozitare crede că revenirea la impozitarea progresivă ar fi total neproductivă şi că principiul impozitului unic ar trebui păstrat, chiar dacă ar fi necesară o ridicare a cotei, informează Money.ro.

Presiunile asupra bugetului de stat în urma politicilor ministrului de Finanţe Vosganian, în timpul mandatului căruia pensiile şi salariile au fost majorate semnificativ, au dat o lovitură puternică cotei unice.

“Eu am avut onoarea să fiu cel care a introdus cota unică de impozitare. A fost motivul pentru care am intrat în politică. Însă, aceasta a primit o lovitură puternică în 2007-2008. Majorarea pensiilor cu 70% şi a salariilor cu 50% au fost măsuri criminale şi iresponsabile şi au pus presiuni pe cota unică. Chestia asta nu s-a întâlnit nicăieri în lume”, spune Popescu.

“Toată lumea a spus că suntem singura ţară care vrea să scadă pensiile, dar tot noi am fost singura ţară care le-a mărit cu 70% în doar doi ani consecutivi”, adaugă acesta.

Acum, este nevoie de impozitare a pensiilor, spune fostul ministru. Cele constituite după principiul contributivităţii ar trebui să fie impozitate cu 16% – la nivelul cotei unice – , iar celor reglementate prin legi speciale ar trebui să li se aplice un impozit penalizator de 50%.

Acesta crede că principiul cotei unice ar putea fi păstrat şi că s-ar putea face o mărire a pragului, undeva la peste 20%.

Beneficiul cotei unice de impozitare constă nu numai într-o fiscalitate redusă, ci şi într-o birocraţie redusă, pentru că milioane de oameni nu au mai fost nevoiţi să depună declaraţiile globale de venit, crede fostul ministru al cabinetului Tăriceanu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata