Ce fac companiile pentru a obţine bani: devin chiriaşe în propriile imobile

Pentru a face rost de bani pe termen scurt, tot mai multe companii isi vor vinde terenurile sau imobilele si apoi vor deveni chiriase in acestea. Dupa 10 sau 20 de ani, le pot rascumpara, dupa modelul leasingului

Din nevoia acuta de lichiditati si in conditiile in care creditele bancare sunt greu de obtinut, companiile recurg la o metoda mai putin uzitata pe piata romaneasca, dar folosita cu succes in alte state europene. Daca detin imobile sau terenuri, le vand si apoi firma le inchiriaza de la noul proprietar, putandu-si desfasura activitatea in continuare.

Deocamdata, metoda, denumita in limbajul de specialitate „sale and leaseback”, este in stadiu incipient, insa expertii imobiliari estimeaza ca numarul tranzactiilor de acest fel va creste pana la finele anului. „Am inceput discutii timide pentru acest tip de tranzactii. Multe companii, in insolventa in prezent, ar fi putut fi salvate daca recurgeau la vanzarea proprietatilor si ulterior la inchirierea acestora„, a declarat Cristian Ustinescu, seful departamentului investitii al companiei de servicii imobiliare DTZ Echinox.

Oamenii de afaceri spun că tranzacţiile de tip sale and leaseback sunt utile companiilor, dar avertizează asupra faptului că trebuie adaptată legislaţia în domeniu.Acest tip de tranzacţie îmbină interesele celor care au numerar la dispoziţie cu cele ale firmelor, care au nevoie urgentă de bani„, a declarat pentru Gândul secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan.

Integral in Gandul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata