Ce face sindicalistul când ajunge patron

– Venituri reduse cu 50% şi disponibilizări de personal. Acestea au fost măsurile luate de liderii de sindicat de la Electrica (actuala Enel Distribuţie) după ce şi-au înfiinţat propria companie şi au preluat serviciul de citire a contoarelor. După ce au ajuns patroni, sindicaliştii le-au anulat salariaţilor multe dintre sporurile pe care tot ei le obţinuseră de la stat în perioada în care lucrau la Electrica.

 

Pe 29 martie 2002, liderii sindicali ai federaţiilor Univers şi Energia Mileniului III (FEM) au decis să-şi facă propria firmă. Ei nu au făcut altceva decât să preia, pur şi simplu, de la Electrica, în baza unui protocol, serviciul de citire a contoarelor electrice, cu tot cu angajaţii respectivi, relatează România Liberă.

Astfel a rezultat firma SC Sindserv SA, deţinută în prezent de FEM III în proporţie de 54,4%, de câţiva acţionari persoane fizice şi de filialele din ţară ale federaţiei sindicale. Prin urmare, liderii sindicali au devenit şi acţionari, şi angajatori, dar erau concomitent şi sindicalişti pentru propriii muncitori.

Când au preluat afacerea, sindicaliştii-patroni au promis în protocolul încheiat cu Electrica faptul că le vor acorda salariaţilor toate sporurile de care aceştia beneficiau în momentul transferului, precum şi primele acordate pe baza Contractului Colectiv de Muncă (CCM).

Într-un raport făcut public pe site-ul Camerei Deputaţilor, Inspecţia Teritorială de Muncă Bucureşti spune că din 2004 angajaţilor firmei Sindserv SA nu li se mai acordă cinci sporuri şi o serie de prime. „Mie mi s-a redus salariul la jumătate. Acum iau vreo 700 lei, pe când colegii mei care au rămas la Electrica încasează 1.400 lei”, spune Ionel Burlacu, angajat al Sindserv.

„După ce ne-am transferat la firma sindicatului, veniturile noastre au început să scadă de la an la an. Am o vechime de 35 de ani şi acum primesc o leafă de doar 725 lei. În mod normal, leafa mea trebuia să fie cu 60% mai mare”, afirmă Carpen Nedelcu, un alt salariat al Sindserv.

Citește și
1 Comentariu
  1. Laur spune

    Pai si de ce nu fac greva? :))))
    Aaaa… greva fac doar cei de la stat, nu? Acum incep sa inteleg…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata