CE investighează în prezent cazul garanţiei de stat pentru Oltchim

Comisia Europeană evaluează în prezent cazul garanţiei de stat în favoarea companiei Oltchim, după ce decizia cu privire la lansarea anchetei a fost luată în 19 noiembrie 2009, relevă o analiză a CE privind măsurile luate de statele membre ca răspuns la criza economică şi financiară.

Cazul Oltchim este singurul din analiza executivului CE inclus în categoria ‘Cazuri aflate în prezent sub procedura de investigaţie oficială – cazuri vizate de Cadrul temporar (investigaţie aprofundată potrivit regulilor din Tratatul UE despre ajutorul de stat)’.

Comisia Europeană a lansat, la 19 noiembrie anul trecut, o procedură oficială de investigaţie, în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat din Tratatul CE, cu privire la o garanţie de stat în valoare de 49,6 milioane de euro în favoarea Oltchim, una dintre cele mai mari întreprinderi de produse chimice din România.

În motivarea deciziei, Comisia a notat că are îndoieli referitoare la conformitatea garanţiei de stat, care urmează a fi emisă în cadrul unei scheme de ajutor existente, aprobată de către Comisie pe data de 5 iunie 2009, cu dispoziţiile Cadrului temporar pentru măsurile de ajutor de stat destinate economiei în perioada crizei, astfel cum a fost modificat pe data de 25 februarie 2009.

CE dorea să verifice dacă Oltchim se afla deja în dificultate înainte de actuala criză financiară şi economică (situaţie în care nu ar mai fi eligibilă pentru ajutorul acordat în temeiul Cadrului temporar). Deschiderea unei anchete aprofundate oferă părţilor terţe interesate posibilitatea de a prezenta observaţii privind măsura în cauză.

În urma difuzării anunţului public privind intenţia de a acorda întreprinderii de produse chimice Oltchim o garanţie în temeiul ‘Cadrului temporar’, Comisia a primit o plângere care punea sub semnul întrebării compatibilitatea garanţiei cu criteriile Cadrului temporar. Garanţia în cauză urma să fie emisă de către EximBank pentru a acoperi 80% (49,6 milioane de euro) dintr-un credit comercial în valoare de 62 milioane de euro destinat achiziţionării Arpechim, furnizor al întreprinderii Oltchim.

România a acordat garanţia în temeiul unei scheme de ajutor de stat adoptate în baza Cadrului temporar, care fusese aprobată de Comisie la data de 5 iunie 2009. În conformitate cu dispoziţiile Cadrului temporar, schema de ajutor de stat respectivă exclude în mod explicit întreprinderile aflate în dificultate înainte de declanşarea crizei financiare, adică înainte de 1 iulie 2008.

Analiza de marţi a CE mai arată că alte trei decizii ale executivului luate în perioada 2008 – 2010 cu privire la România, printre care decizia din 13 noiembrie 2009 printre care garanţia de stat în favoarea Ford România, nu au atras obiecţii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata