Ce pot deconta dacă sunt PFA?

– În condiţiile în care am contract de comodat pentru maşină şi casă, cât la sută se poate deconta pe PFA din consumul de electricitate, din factura de telefon mobil şi/sau fix? Se pot deconta cheltuielile cu pentru combustibil întreţinere autoturisn (RCA, CASCO, reparaţii)?

.

Luminiţa Hossu, director economic Expert Star Consulting, răspunde:

În cazul utilizării bunurilor cu folosinţă mixtă (pentru afacere şi în scop personal), cheltuiala deductibilă se determină, după caz, proporţional cu numărul de kilometri parcurşi în interes de afacere; numărul de metri pătraţi folosiţi în interesul afacerii; numărul de unităţi de măsură specifice în alte cazuri.

Toate aceste prevederi se regăsesc la pct. 43 lit. e) din OMFP nr. 1040/2004 – Norme metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă.

Normele metodologice pentru aplicarea articolului 48, din Codul Fiscal, prevăd la punctul 38: cheltuielile cu funcţionarea şi întreţinerea, aferente bunurilor care fac obiectul unui contract de comodat, potrivit înţelegerii din contract, sunt deductibile pentru partea aferentă utilizării în scopul afacerii.

În concluzie, cheltuielile cu utilităţile casei le veţi deconta în funcţie de numărul de metri pătraţi folosiţi în interesul afacerii, iar cheltuielile cu întreţinerea şi funcţionarea autoturismului, în funcţie de numărul de kilometri parcurşi în interesul afacerii.

În ceea ce priveşte cheltuielile legate de combustibil, acestea nu pot fi deduse nici măcar în cazul unor deplasări în ţară în scopul afacerii.

Sursa: Evenimentul Zilei

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata