CE propune ca băncile să alimenteze fonduri de criză

Comisia Europeană vrea să oblige băncile să alimenteze fonduri naţionale de criză pentru limitarea efectelor viitoarelor crizelor financiare, informează AFP.

Comisarul european pentru piaţă internă şi servicii, Michel Barnier, va prezenta miercuri, 26 mai, o propunere privind înfiinţarea unor fonduri anticriză ce vor fi alimentate de bănci.

Acest mecanism vizează să reducă sau chiar să elimine recurgerea la banii contribuabililor pentru salvarea băncilor.

Conform documentelor obţinute de France Presse, comisarul Barnier va cere fiecăruia dintre cele 27 state ale UE să aplice o taxă naţională asupra băncilor, care să finanţeze în avans un fond de prevenţie, asanare şi restructurare.

Fondurile nu vor servi la salvarea băncilor în faliment, dar vor putea să ofere credite-punte băncilor considerate viabile, să preia active dubioase sau să acorde ajutor juridic şi administrativ băncilor care trebuie să se închidă.

Potrivit documentului Comisiei, un astfel de fond trebuie să reunească progresiv echivalentul a 2-4 % din PIB pentru a oferi o garanţie suficientă.

Germania are deja în pregătire un fond de până la 1 miliard de euro pe an, ce ar urma să fie alimentat de bănci. În Suedia, guvernul a introdus o taxă de stabilitate de 0,036 la sută din pasivele băncilor, care ar urma să crească la circa 2,5 la sută din PIB pînă în 2025.

Comisia Europeană va prezenta aceste idei la viitorul summit G20 de la Toronto, din 26-27 iunie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata