CE: România poate solicita asistenţă de la Fondul de Solidaritate în termen de 10 săptămâni

Comisia Europeană a luat legătura cu autorităţile române şi a furnizat informaţii detaliate şi documentaţie privind condiţiile şi procedura pentru prezentarea unei solicitări de asistenţă de la Fondul de Solidaritate al UE (EUSF), în urma gravelor inundaţii din România.

România are 10 săptămâni pentru a prezenta oficial solicitarea care ar trebui să se bazeze pe o evaluare solidă a pagubelor, pe care să o realizeze cât mai curând posibil după ce urgenţele imediate sunt sub control. Comisia s-a oferit să furnizeze asistenţă şi orientare în pregătirea solicitării, aşa cum este prevăzut”, a declarat joi Malgorzata Miazek, purtător de cuvânt al comisarului european pentru politică regională Johannes Hahn.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, că pagubele produse de inundaţii nu afectează deocamdată ţinta de deficit bugetar pentru 2010, de 6,8 la sută din PIB, dar că efectele vor fi măsurate după evaluarea mai exactă a sumelor care trebuie alocate de la buget şi în funcţie de cât se va acoperi prin accesarea Fondului de solidaritate al Uniunii Europene.

‘Deocamdată efectele produse de inundaţii nu au fost luate în calcul la deficitul bugetar. Urmează să vedem exact care sunt aceste efecte, ce se poate acoperi din Fondul de solidaritate al UE, care va fi cheltuiala bugetată efectivă.

Deocamdată , în afară de nişte alocări pentru locuitori, sumele nu sunt semnificative. Deocamdată nu avem o influenţă pe deficitul bugetar’, a afirmat oficialul MFP.

Potrivit ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, autorităţile intenţionează să acceseze Fondul de solidaritate al UE, ca urmare a pagubelor produse de inundaţiile din ultimele zile, care ar putea depăşi 0,6 la sută din PIB (75,6 milioane euro), condiţia pentru ca un stat să poată solicita acest tip de ajutor în situaţii de forţă majoră.

Fondul de Solidaritate al UE a fost înfiinţat în anul 2002. Acesta a fost activat până în prezent de 33 de ori în urma unor calamităţi naturale, cum ar fi inundaţii, incendii de pădure, cutremure, furtuni şi secetă. Bugetul său anual se ridică la un miliard de euro.

Orice stat membru afectat de dezastru poate solicita Comisiei Europene sprijinul, cu condiţia să îndeplinească criteriile impuse. Acordarea de ajutor financiar este decisă de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European.

Pe de altă parte, Ferran Tarradellas, purtător de cuvânt al comisarului european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţii la situaţii de criză Kristalina Gheorghieva, a precizat că Centrul de informare şi monitorizare din cadrul Comisiei Europene (MIC) nu a primit încă din partea autorităţilor române vreo cerere de activare a mecanismului de protecţie civilă în urma gravelor inundaţii care au afectat România.

Mecanismul european de protecţie civilă facilitează cooperarea în reacţia la dezastre. La acest mecanism participă 31 de ţări europene (cele 27 state membre UE plus Croaţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia).

Atunci când este activat, mecanismul asigură coordonarea intervenţiilor pentru asistenţă în UE şi în afara acesteia.

Astfel de acţiuni sunt coordonate de CE prin Centrul de informare şi monitorizare (MIC). De la crearea sa în 2001, mecanismul a fost activat în cazul unor dezastre în statele membre (ca incendiile din sudul Europei în 2009 sau inundaţiile din luna mai Polonia), dar şi în afara Uniunii (după cutremurele din Haiti şi Chile).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata