Ce şanse are greva fiscală?

Dezarmaţi de noile modalităţi de plată a contribuţilor către stat, un grup de aproape 4.000 de oameni îndeamnă de câteva zile la grevă fiscală. O petiţie on-line a strâns aproape 2400 de semnături în numai 24 de ore, urmată de protestul din faţa Ministerului de Finanţe, unde ziarişti, scriitori, regizori şi-au scandat nemulţumirile faţă de noile proceduri de plată a impozitelor pe veniturile din drepturi de autor.

Tot în replică la politicile fiscale împovărătoare, a apărut şi un grup de iniţiativă care doreşte să înfiinţeze Alianţa Plătitorilor de Taxe, după model englez, scrie România Liberă.

 

„Nu este exclus ca Fiscul să îşi arate muşchii”

Gheorghe Piperea, profesor universitar la Facultatea de Drept din Bucureşti şi unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi din zona financiară, explică inadvertenţele OUG 58/2010: „La majoritatea profesiilor liberale se face o declaraţie de impunere provizorie, pe baza căreia se stabileşte un impozit şi toată contribuţia aceea limitată la 9 salarii minime pe economie. După ce se face această impunere provizorie, se face cea de-a doua declaraţie, cea definitivă”.

Aici, poate să apară o regularizare în sensul că „se poate întâmpla că am plătit mai mult decât trebuia. Deci, în cazul profesiilor liberale, chiar nu văd cum s-ar putea aplica vreo sancţiune, câtă vreme tu declari la începutul anului că faci pierderi în anul respectiv şi, dacă ai pierderi, înseamnă că nu poţi să ai impozit. Şi, dacă nu ai impozit, practic nu poţi să ai nici contribuţii de asigurări sociale”.

Piperea nu exclude ca Fiscul să treacă la sancţiuni asupra celor care au încurajat greva fiscală: „Probabil că se vor găsi câţiva imbecili de la Ministerul Finanţelor, care să-i sancţioneze pe câţiva. Atunci putem să spunem că asta este tot ce a putut Fiscul, care a vrut probabil să îşi arate muşchii”.

Citește și
1 Comentariu
  1. Av. Barbu St Delavrancea spune

    Greva discala are o baza foarte serioasa.Codul fiscal este o lege ce stabileste impozitele nationale si locale, deci OUG 58/2010 nu poate modifica legi organice sau speciale ce stabilesc contributii sociale, precum Legea Pensiilor si Asigurarilor Sociale nr 19/2000 ce precizeaza la art 26 pct c : nu se plateste CAS pe drepturi de autor, nici Legea Sanatatii nr 95/20006 ce arata la art 257 : cel care are carte de munca si d.a. nu plateste CASS. De altfel, guvernul boc a incalcat peste 30 de legi, printre care Constitutia Romaniei, codul fiscal, legea drepturilor de autor, legea salarizarii profesorilor, legea 76/2002 privind subventiile pentru angajarea absolventilor sub motiv ca nu are fonduri etc, etc, etc…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata