Ce şanse sunt ca afacerile demnitarilor cu statul să fie scoase la lumină?

– Senatorii şi deputaţii susţin că sunt de acord să-şi declare contractele finanţate din bani publici. Societatea civilă are rezerve că o asemenea modificare a legii ANI se va produce. Traian Băsescu le cere parlamentarilor să corecteze legea ANI. Declarativ, aleşii susţin că o vor face,  informează Evenimentul Zilei.

.

Declararea afacerilor cu statul este susţinută, oficial, de majoritatea parlamentarilor jurişti care promit că vor accepta această propunere făcută de preşedintele Traian Băsescu în cererea de reexaminare a legii ANI trimisă legislativului.

Reprezentanţii societăţii civile, care i-au cerut preşedintelui să nu promulge legea ANI, mutilată de Senat, se arată sceptici însă faţă de ipoteza ca parlamentarii să voteze o astfel de reglementare.

Potrivit secretarului general al ANI, Horia Georgescu, propunerea făcută de Palatul Cotroceni ar crea „o transparenţă dezirabilă a contractelor din bani publici într-o perioadă de criză”. De asemenea, modificarea legii ar oferi instituţiei pe care o reprezintă „un instrument în plus pentru identificarea şi susţinerea conflictelor de interese”.

„Eu cred că parlamentarii dau dovadă de iresponsabilitate. După experienţa de la Comisia juridică şi de la cea pentru drepturile omului din Senat, sunt pesimist în legătură cu votarea unui astfel de amendament”, spune şeful Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru.

Moraru este mai degrabă convins că legea va fi întoarsă la Cotroceni în actuala formulă şi că România se va alege cu critici din partea Comisiei Europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata