Ce taxe de autostradă vom plăti de anul viitor

– Ministrul Transporturilor spune că Uniunea Europeană îi cere taxă de autostradă. Aceasta va fi de 3-4 euro pe suta de kilometri de anul viitor.

Accesul pe autostrăzile din România se va face numai pe bază de taxă, a declarat ieri ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. El spune că oficialii Comisiei Europene (CE) au cerut garanţii că autostrăzile construite din bani europeni vor fi întreţinute corespunzător şi au cerut indicarea surselor de finanţare în acest sens, scrie România Liberă.

„Contribuabilii europeni dau bani pentru autostrăzile din România, dar doresc să fie siguri că ele nu ajung în stare proastă. În mod sigur vom introduce taxe, care vor fi folosite pentru întreţinerea lor.  Ca să vă dau o sumă, o să fie pe 100 km vreo 3-4 euro de autoturism. Ceva în zona asta. Acum facem nişte calcule, un studiu, pe care o să-l trimitem UE după ce va fi finalizat”, a spus ministrul. Taxele pe autostrăzile Bucureşti-Piteşti şi Bucureşti-Constanţa ar putea fi introduse „probabil” de anul viitor, spune Berceanu.

Există câteva semne de întrebare. Directivele europene nu permit aplicarea vinietei pe şosele concomitent cu taxe pe autostradă, regula fiind taxarea clasei mai dezvoltate de drum. Taxarea unei autostrăzi nu se poate face dacă şoferilor nu li se oferă o rută alternativă gratuită.


Citește și
2 Comentarii
  1. calin spune

    ce timpenie! poi noi nici nu avem autostrazi, ci doar …….

  2. luly piro spune

    serios domne’uniunea europeana cere asta? cui mai exact?ue nu cere si sa dea unii domni explicatii ce s au facut cu banii lkocati pana acum pt autostrazi?ca erau ceva autostrazi in romania ala ora act daca baniie rau folositi in acest scop,cel putin a2 sigur pana in ct si nu doar pana la cernavoda

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata