Ce tip de investitori străini atragem acum? Speculanţii!

– Sub presiunea inflationista si a unei politici fiscale care produc schimbari dramatice in peisajul de business romanesc, atractivitatea Romaniei ca destinatie pentru investitiile straine va intra la apa, incetinind reintrarea economiei romanesti in linie dreapta.

 

„Trebuie sa renuntam rapid la obsesia cotei unice si a TVA, pentru ca sunt clar nesustenabile. Este nevoie de o structura de guvernamant noua, credibila, pentru ca si masurile luate sa fie credibile. Lipsa de predictibilitate scade atractivitatea si prelungeste criza”, este de parere Dorul Lionachescu, partener la casa de investitii Capital Partners.

Problema pleaca de la modul in care politicienii vad aceasta solutie. Lionachescu subliniaza ca investitorii cauta dovada ca politicienii inteleg mecanismul investitiilor straine, care nu au nimic de-a face cu valoarea nominala a impozitelor.

In acest context, majorarea TVA de la 19% la 24% este vazuta ca o solutie de avarie, care nu are puterea sa rezolve problema deficitelor structurale, arată Wall-street.ro.

Pe de alta parte, actualul climat politico-economic creeaza oportunitati pentru un alt tip de investitori. Este vorba despre speculanti, ale caror investitii nu dureaza mai mult de 24 de ore pe piata romaneasca. Piata monetara este un exemplu tipic in acest sens, dar si cea secundara a bondurilor, considera oficialul Capital Partners.

Speculantii vor fi singurii interesati sa preia riscul Romaniei, pe cand firmele de private equity isi vor tine planurile „on hold” pana cand piata va deveni una predictibila.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata