Ce trebuie să ştiţi despre virusul West Nile: rata mortalităţii, cum se transmite, simptome, vaccin, cum ne protejăm

– În România au apărut şapte cazuri de infecţie cu virusul West Nile. Doi oameni au murit, ceilalţi cinci sunt ţinuţi sub observaţie de către medici.

– Unul dintre cei decedaţi era din Bucureşti, sectorul patru, iar celălalt, din judeţul Constanţa, localitatea Băneasa. Pe lângă aceştia, încă două persoane sunt încă investigate, fiind suspecte. Bolnavii provin din judeţele Galaţi, Teleorman, Dolj, Alba (două cazuri), Sibiu (un oier), Cluj şi Mureş. Cei decedaţi aveau 75 şi 80 de ani, mai având în plus şi alte boli.

 

Cum se transmite la om

• Principala cale de infecţie a oamenilor este înţepătura de ţânţar, informează Adevărul. Virusul West Nile afectează în primul rând păsările, de altfel de la ele iau ţânţarii virusul. West Nile mai poate afecta cai, câini, pisici, lilieci, maimuţe, veveriţe, iepuri. Nu există dovezi cercetate stiinţific cum că o femeie gravidă sau fetusul ei ar fi expuşi unui risc crescut de infecţie sau deces. Dacă ai fost înţepat de un ţânţar care poartă virusul, primele simptome vor apărea într-o perioadă care variază de la 5 la 15 zile.

• În foarte puţine cazuri, virusul a fost transmis prin transfuzie sau de la mamă la copil, cazurile de acest tip fiind mai mult o excepţie.

• Nu se ia prin atingere. Virusul West Nile nu este transmisibil prin atingere sau sărut.


Simptomele virusului

Simptome grave: aproximativ 1 din 150 de oameni infectaţi cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe cum ar fi febră mare, dureri de cap, gât înţepenit, dezorientare, comă, tremurat, convulsii, stare de slăbiciune, vedere slabă, amorţeală a degetelor, paralizie. Aceste simptome pot dura câteva săptămâni şi efectele neurologice pot să fie permanente. În aceste cazuri urmează meningită, encefalită, sau moartea.

Simptome uşoare. Aproximativ 20% din oamenii infectaţi au simptome precum febră mică, dureri de cap, senzaţie de vomă, pierderea apetitului, frisoane, diaree, transpiraţie în exces, slăbiciune, dureri articulare. Simptomele pot dura câteva zile.

• Niciun simptom: aproximativ 80% din oamenii infectaţi cu virusului West Nile nu au suferit nicio reacţie negativă


Cum se tratează

• Vaccin: nu există în acest moment un vaccin împotriva virusului.

• Nu există un tratament special în cazurile persoanelor infectate cu West Nile. În cazurile în care persoana are simptome foarte uşoare, ele vor dispărea cu uşurinţă. Este necesară spializarea doar în cazurile simptomelor mai grave.


Rata mortalităţii

• În SUA rata mortalităţii a fost de 4,5% în 2009. Au fost 663 de cazuri raportate, dintre care 335 de encefalită sau meningită şi 30 de morţi. La 24 august 2010, în SUA erau fost 144 de cazuri, din care 4 mortale

• În Romania, rata mortalităţii a fost aproape de 10% la epidemia din 1996-1997. Au fost atunci aproape 500 de bolnavi

• În Israel, în 2000, rata mortalităţii a fost de 14%


Specialiştii Ministerului Sănătăţii recomandă populaţiei să ia măsuri de protecţie:

* să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi
* să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari
* să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă
* să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata