CE va analiza miercuri măsura autorităţilor române de reducere a accizei la motorină

Comisia Europeană va analiza miercuri, 26 mai, în şedinţa sa săptămânală, măsura prezentată de autorităţile române de aplicare a unei accize de 21 euro/1.000 litri pentru combustibilul diesel utilizat în agricultură, faţă de 293,215 euro/1.000 litri în 2010 şi 309 euro/1.000 l în anul 2012.

Decizia în cauză se referă la acordarea unui ajutor agricultorilor români (din partea guvernului – n.red.) sub forma unei reduceri de accize la motorina folosită în lucrările agricole în perioada 2010 – 2012.

Executivul UE va trebui să se pronunţe dacă această măsură respectă sau nu regulile privind ajutorul de stat şi piaţa internă.

Ajutorul ar urma să fie acordat sub forma unei rambursări trimestriale, iar beneficiarii vor fi operatorii din sectorul agricol ce folosesc combustibil diesel. În acest caz, utilizarea de combustibil diesel cu accize reduse în alte scopuri decât lucrările agricole va fi considerată infracţiune şi va implica în consecinţă aplicarea de amenzi.

Potrivit Ministerului Agriculturii, diferenţa dintre acciza standard şi acciza redusă ar urma să fie acordată ca ajutor de stat sub formă de rambursare, acesta aplicându-se pentru cantităţile maxime de motorină achiziţionate şi utilizate, începând cu data intrării în vigoare a hotărârii guvernamentale şi până pe 31 decembrie 2012.

Ajutorul de stat are aplicabilitate pentru o cantitate totală anuală de motorină de maximum 700.646 de mii litri.

Va beneficia de acest ajutor orice solicitant care depune la centrele judeţene/ locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, o cerere de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare, iar autoritatea competentă confirmă în scris, sub rezerva unor verificări ulterioare, acordul pentru finanţare solicitat.

Cererea trebuie să conţină cel puţin informaţii cu privire la suprafeţele de teren, inclusiv pe structura de culturi şi/sau efectivele de animale/păsări/albine/viermi de mătase, pe care le exploatează şi/sau lucrările de îmbunătăţiri funciare pe care le execută, în anul calendaristic pentru care se solicită acordarea ajutorului de stat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata