CE: Zona euro a depăşit, cel mai probabil, momentul critic al recesiunii

Cele 16 state din zona euro au depasit, cel mai probabil, momentul critic al recesiunii, dar cresterea ratei somajului si scaderea stocurilor afecteaza revenirea economica, a aratat marti Comisia Europeana (CE), conform Reuters, citat de NewsIn.

Intr-un raport trimestrial asupra zonei euro, CE arata ca programul de stimuli fiscali implementat in regiune a dat roade, dar guvernele trebuie sa cheltuiasca cu prudenta, o data ce economia va reincepe sa creasca.

PIB-ul zonei euro, afectat de criza financiara, a scazut cu un ritm record de 2,5% in primul trimestru din 2009, fata de cele trei luni anterioare.

Analistii se asteapta ca acesta sa scada in continuare, in trimestrele urmatoare, dar intr-un ritm mai temperat, desi cresterea numarului somerilor si scaderea stocurilor ar putea afecta acest scenariu, a avertizat Comisia.

Citeste si:  Ucraina vrea manevre internaţionale pe teritoriul său în acest an, cu participarea SUA, Poloniei, României şi R.Moldova

Rata somajului din regiune a urcat in aprilie la 9,2%, cel mai mare nivel din ultimii zece ani. Recesiunea care a cuprins statele europene este mai severa decat cea din Statele Unite, unde a izbucnit criza financiara, care a dus la cea mai puternica comprimare a economiei din 1945.

Sursa: Bloombiz

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner