Cea mai mare bursă din lume, prabuşită din cauza unei erori umane

Panica fara precedent saptamana trecuta pe cea mai mare bursa a lumii, New York Stock Exchange (NYSE). Ce s-a intamplat? Saptamana trecuta, mai exact joi, 6 mai, NYSE a inregistrat o prabusire „ciudata” a indiciilor, pana aproape de 10%, in numai cateva ore, pentru prima data in istoria sa, relateaza Ziare.com.

Teama s-a instaurat rapid, avand in vedere ca investitorii si brokerii nu isi puteau explica de ce a avut loc aceasta corectie. Variatii similare au mai existat in istoria recenta a indicelui Dow Jones (falimentului Lehman Brothers), dar de data aceasta caderea a avut loc in lipsa unui dezastru iminent.

Presedintele Barack Obama a reactionat imediat si a promis sa protejeze investitorii. Comisia pentru bursa si valori mobiliare – SEC – a anuntat ca va lansa o investigatie pentru a analiza daca au avut loc operatiuni incorecte in tranzactiile de joi.

„Se pare ca scaderea cotatiilor s-a datorat unei erori de tranzactionare. Unul din traderii de la marile firme de brokeraj ar fi introdus din greseala un ordin de vanzare pe actiunile Procter and Gamble (PG) de 16 miliarde de contracte in loc de 16 milioane.

Magnitudinea ordinului a dus la scaderea rapida a cotatiei PG, scadere ce a declansat la randul sau alte ordine de vanzare de tip stop loss”, explica analistii de la Prime Transaction.

Odata ce ordinul eronat a intrat in sistem a pornit o avalansa de ordine colaterale care efectiv au dus la blocarea trazactionarii automate.

„Algoritmii ce stau la baza tranzactionarii automate au interpretat eronat scaderea cotatiei Procter and Gamble (PG) ca pe un semnal de vanzare, lucru ce a creat presiune la vanzare pe marea majoritate a actiunilor. Dupa o scurta perioada de trazactionare haotica a devenit clar ca algoritmii nu functioneaza corect in conditiile de piata date, si s -a decis oprirea lor”, precizeaza analistii mentionati.

Citește și
1 Comentariu
  1. Lorenzo spune

    Asta este pusa la cale cu certitudine de cei care sunt interesati sa fie fluctuatii asa de mari pe piata.Se poate face cu unul sau doi specialisti in informatica, care stiu cum functioneaza software-ul din computerele folosite la tranzactionari.Nu cred ca traderul ala a gresit fara sa aiba un plan.Cum de nu s-a intamplat niciodata inainte de declansarea crizei economice?Si inainte de criza tot traderi au lucrat la bursa.
    Iar faptul ca acest lucru s-a intamplat pe fondul balbaielilor liderilor europeni cu privire la ajutarea Greciei, iar nu este o intamplare.Cei ca Soros abia asteapta o cadere a Euro.Sa nu uitam ca a pariat pe asta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata