Cea mai mare colecţie privată de sticle de whisky a fost scoasă la licitaţie

Cea mai mare colecţie privată de sticle de whisky, strânsă până la moartea sa de un american din Colorado, a fost scoasă la vânzare vineri de un site de licitaţii, preţul anumitor sticle putând ajunge până la un milion de lire sterline, relatează AFP.

Formată în principal din whisky scoţian single malt, colecţia care numără nu mai puţin de 3.900 de sticle şi care este descrisă de site-ul Whiskyauctioneer.com drept „perfectă”, va fi vândută în două tranşe. Prima tranşă este scoasă la licitaţie până pe 17 februarie. Cel de-al doilea lot va fi vândut în perioada 10-20 aprilie.

Scopul acestei vânzări în două etape este de „a oferi cumpărătorilor timp să exploreze colecţia în toată diversitatea sa”, în condiţiile în care anumite sticle nu au fost niciodată sau au fost văzute mai rar la licitaţie, a explicat site-ul specializat.

La prima licitaţie sunt oferite spre vânzare 1.949 de sticle, inclusiv o sticlă foarte rară de whisky Macallan Valerio Adami, distilată în 1926 şi îmbătrânită în butoaie timp de 60 de ani.

Anul trecut, o sticlă de whisky de la aceeaşi firmă scoţiană, de asemenea distilată în 1926 şi îmbuteliată în 1986, a fost vândută cu suma record de 1,45 milioane de lire sterline, aproape 1,7 milioane de euro, la licitaţie la Londra.

Sticlele scoase la vânzare provin din colecţia lui Richard Gooding, un american din Colorado care a petrecut zeci de ani creând o „colecţie perfectă” de whisky, călătorind cu regularitate în Scoţia în căutarea de sticle rare.

În opinia lui Iain McClune, fondatorul Whisky Auctioneer, „diversitatea” acestei colecţii o face deosebit de interesantă. „De la colecţionarii începători până la cunoscători experimentaţi care caută să-şi perfecţioneze colecţia, există ceva pentru toţi iubitorii de whisky”, a spus el într-un comunicat.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata