Cea mai mare mască populară din România, din aproape 30 de piei, la Sighişoara Medievală

La cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală, care se desfășoară începând de joi până duminică, sub genericul „Menestreli și Trubaduri – 5 secole de muzică și teatru medieval” va fi doborât un record național prin confecționarea celei mai mari măști populare, denumită Masca Vraciului Vindecător, din aproape 30 de piei de oaie.

Masca va fi confecționată pe parcursul festivalului de către Vasile Ciocârlan, meșter popular din comuna Ștefan cel Mare, județul Neamț, care a promis că până duminică o va termina.

„Masca o voi face aici, iar duminică trebuie expusă. Vom încerca să facem ceva surpriză, o mască cam de 5 metri și ceva de înaltă și de 3 metri de lată, cam în genul celor pe care le am la stand. O să îi punem și ochi, și coarne, și nas, exact ca o mască, dar trebuie să fie uriașă.

După legendele lui Vlad Țepeș, ar trebui să fie înfricoșătoare, dar ne gândim să fie plăcută și pentru copii și pentru adulți. Ne gândim să o lăsăm aici ca amintire până la anul, când poate o să ne gândim la altceva. Masca este confecționată numai din blană naturală, plus alte câteva materiale pentru nas, coarne și ochi. Toată este din blană de oaie, din mai multe culori, albă, neagră și brumărie, vom folosi în jur de 30 de piei și totul va fi cusut manual”, a declarat meșterul Vasile Ciocârlan.

Acesta a spus că nu se plânge că va avea mult de muncă, pentru că principalul său gând este ca mască să fie unicat și să fie frumoasă.

Pentru confecționarea măștii, Ciocârlan a colaborat cu un prieten de-al său care are o tăbăcărie, iar ideea doborârii recordului național i-a aparținut directorului artistic al Sighișoarei Medievale, Liviu Pancu.

Meșterul Vasile Ciocârlan a arătat că în afară de măști poluare confecționează opinci, cămăși și tot ce ține de portul popular, dar și sculptează linguri, iar tot ce face este doar din pasiune.

Acesta a arătat că lucrează în piele de 15 ani, a început cu confecționarea opincilor, face parte dintr-o asociație a meșterilor populari din zona Moldovei, cu centrul la Iași, care permite meșterilor populari să participe la târguri doar cu lucrărilor lor.

Spre bucuria meșterului, obiectele tradiționale au început să fie tot mai căutate, cererea e foarte mare în special în preajma sărbătorilor de iarnă și că, cel puțin în Moldova, a observat ceva interesant: „oamenii, atunci când încreștinează un copil, îl îmbracă în straie populare”.

Pe lângă Masca Vraciului Vindecător, cu care se dorește doborârea recordului național, cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală s-a înscris și în cursa pentru stabilirea a trei recorduri mondiale și includerea lor în Guinness Book.

Recordurile care se doresc stabilite vizează cea mai mare spadă ornamentală ridicată într-un festival medieval, cel mai mare covrig rotund realizat într-un festival medieval și cel mai mare drapel suspendat într-un festival medieval.

Potrivit directorului artistic al festivalului, Liviu Pancu, în premieră pentru un festival medieval din România, organizatorii vor încerca doborârea mai multor recorduri mondiale în cadrul unui „turnir” al faptelor demne de Recorduri Mondiale.

În acest festival va fi confecționată spada TITANILOR, cea mai mare spadă ornamentală ridicată într-un festival medieval, cu o lungime de 4,5 metri. Al doilea record vizează drapelul CAVALERILOR, cel mai mare drapel arborat într-un sit istoric, cu o lungime de 30 de metri și o lățime de 5 metri, care va fi amplasat în cadrul unei ceremonii pe Turnul cu Ceas din Cetatea Medievală. Sub genericul „Hrana URIAȘILOR”, în timpul festivalului va fi preparat cel mai mare covrig dintr-un festival medieval, cu un diametru de 20 metri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata