Cea mai mare pensie din Romania: 8.600 de euro! Vezi ce pensii se plătesc în UE

Ne-am obisnuit deja ca Romania sa fie tara contrastelor si a tuturor posibilitatilor! Regula se aplica si in cazul pensiilor. Desi este perceputa ca fiind tara in care pensionarii mor de foame si in care pensia minima este dintre cele mai mici din UE, Romania plateste, totusi, o pensie care bate toate pensiile din Europa – peste 8.600 de euro! Adica de peste o suta de ori mai mare decat cea mai mica, ce depaseste cu putin 80 de euro. In celelalte tari europene, diferenta dintre cea mai mica si cea mai mare pensie nu este nici pe departe asa mare, raportul ajungand de multe ori la 1 la 4, scrie Incont.ro.

Dupa cum insusi premierul Emil Boc anunta, incercand sa justifice necesitatea eliminarii pensiilor speciale, cea mai mare pensie din Romania se plateste unui judecator, care primeste lunar peste 37.000 de lei, adica echivalentul a aproximativ 8.600 de euro.

Astfel de cazuri vor fi insa din ce in ce mai putine, avand in vedere ca incepand din aceasta luna toate pensiile speciale, mai putin ale magistratilor, vor fi recalculate, iar in unele cazuri diminuarile vor ajunge chiar si la 80%.

Fata de tarile din regiune, Romania nu face insa nota discordanta, Bulgaria platind cea mai mica pensie minima din Uniune, respectiv 70 de euro pe luna. Pensii similare ca valoare se mai platesc in Cehia – 84 de euro pe luna, Ungaria – 105 euro, Estonia – 128 de euro sau Letonia, unde pensia minima variaza intre 70 si 109 auro, in functie de numarul anilor de contributie.

Dintre tarile dezvoltate, cea mai mare pensie minima se incaseaza in Luxemburg, peste 1.500 de euro pe luna, dar si Austria are un sistem foarte atragator. Pe langa pensia minima, care variaza intre 772 si 1.125 de euro pe luna, in functie de starea civila, austriecii mai primesc si un supliment de 80 de euro, pentru copii, pana cand acestia implinesc 18 sau 27 de ani, in cazul in care fac o facultate. Daca in familie exista un copil cu dizabilitati, acest supliment se acorda pe perioada nelimitata.

Pensii minime de cateva sute de euro lunar se platesc si in Irlanda (460), Grecia (500), Franta (677) sau Spania (pana la 700 de euro). In Belgia, pensia minima este de 1.250 de euro.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata