Cei mai des întâlniţi poluanţi în ape şi zone de coastă

Care sunt cele mai des întâlnite obiecte care poluează mările, oceanele şi zonele de coastă din lume? O agenţie pentru ştiinţă din Australia a dezvăluit acest lucru, relatează miercuri Xinhua.

In regim de voluntariat, pe tema poluării, Organizaţia pentru Cercetare Ştiinţifică şi Industrială a Commonwealth-ului (CSIRO) a publicat miercuri o analiză bazată pe rezultatele a două studii realizate la nivel mondial, primul, „Dive Against Debris”, efectuat pe fundul apelor şi condus de Project AWARE, iar al doilea, „International Coastal Cleanup” (ICC) al Ocean Conservancy, realizat în regiunea plajelor şi a zonelor de coastă.

Analiza CSIRO, prima de acest fel din lume, a dezvăluit că cele mai comune obiecte găsite pe fundul apelor de Project AWARE au fost: firele de pescuit, fragmentele de plastic, cutiile de metal, recipientele de plastic şi de sticlă, ambalajele de alimente, sforile, pungile de plastic şi deşeurile din construcţii.

Iar cele mai comune deşeuri care poluează zonele de coastă sunt resturile de ţigări, fragmentele de plastic, ambalajele alimentare, sticlele de plastic pentru băuturi, capacele de plastic, spuma sintetică, pungile de plastic, cutiile de metal şi recipientele de sticlă.

Lauren Roman, conducătoarea studiului, cercetător în cadrul CSIRO, a declarat că aceste rezultate sugerează că flotabilitatea şi tendinţa de a se încâlci sunt cei mai importanţi factori în cazul în care aceste obiecte ajung pe solul marin sau pe ţărmuri. „Multe dintre obiectele găsite pe uscat, precum mucurile de ţigară, sunt rareori observate pe fundul apelor; analiza noastră demonstrează că acest lucru se întâmplă pentru că anumite obiecte au pur şi simplu o tendinţă mai mare de a pluti decât de a se scufunda”, a declarat ea.

„În schimb, obiecte care se scufundă sau se încurcă, precum firele de pescuit şi pungile de plastic, au fost găsite în cantităţi comparabile atât de pe uscat cât şi sub apă”, a precizat Roman.

Specialiştii voluntari implicaţi în proiecte au consemnat peste 32 de milioane de deşeuri în peste 19.000 de locaţii de pe uscat şi de pe solul marin din 86 de ţări şi regiuni între anii 2011 şi 2018.

Denise Hardesty, cercetătoare în cadrul CSIRO, a declarat că acest studiu important a dovedit valoarea activităţii cercetătorilor voluntari, subliniind că acesta completează munca depusă de oamenii de ştiinţă din mediul academic din toată lumea.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata