Cei mai „tari” în grevă: finanţiştii i-au întrecut pe dascăli la stat degeaba!

O echipă a revistei economice FINANCIARUL a făcut, ieri, un tur al principalelor instituţii publice ieşene, pentru a lua pulsul activităţii acestora într-o zi în care nu s-a lucrat în mod oficial…

Concluzia este că „greva de solidaritate” a funcţionarilor publici a fost mult mai serioasă decât „greva generală” a cadrelor didactice, sector în care s-au găsit resurse umane pentru derularea fără probleme a examenului de Bacalaureat.

Primăria municipiului Iaşi, ora 13.30. Atmosferă de week-end, „distrusă” doar de angajaţii de la Spaţii Verzi, care, neavând statut de funcţionari publici, îşi vedeau liniştiţi de lucru în curtea Palatului Roznovanu. Induşi în eroare de această situaţie, am vrut să ne încercăm norocul şi în instituţie, pentru a „rezolva o problemă la Urbanism”.

La intrare, gardienii ne-au tăiat scurt elanul: „nu mai e nimeni, la nicio direcţie şi în niciun birou, nu aveţi cu cine discuta”. Nici nu e de mirare că un grup de turişti germani întrebau dezorientaţi dacă Palatul Roznovanu este un simplu muzeu sau o instituţie publică şi încercau să afle care este taxa de vizitare…

„Am bani de dat, am bani de dat la stat”

Şi la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Judeţene, greva de solidaritate a fost luată în serios. Un grup de doamne, funcţionare în cadrul instituţiei, ocupa holul de la intrare cu scopul precis de a împiedica orice persoană străină să pătrundă în clădire. „Astăzi nu se lucrează cu publicul. Unde vreţi să mergeţi?”, am fost luaţi la rost de o angajată a Fiscului.

Un contribuabil sosit chiar în acel moment la sediul Finanţelor Judeţene, impulsionat de dorinţa de a-şi achita impozitele, s-a lovit de acelaşi refuz tăios al „grevistelor”.
Dar vreau să plătesc taxele pentru nişte societăţi”, şi-a încercat norocul contribuabilul de bună-credinţă. „Trezoreria este închisă, ne pare rău. Veniţi mâine”, a venit replica funcţionarei care ţinea strâns de uşă.

De marţi, la Finanţe se lucrează în program normal

Acelaşi răspuns l-am primit de la Cezar Dănilă, liderul de sindicat din cadrul Finanţelor Publice Iaşi:
Astăzi, 31 mai, nu s-a lucrat deloc cu publicul, funcţionarii fiind în grevă de solidaritate cu colegii disponibilizaţi din sistem şi ca măsură de protest faţă de reducerile salariale de 25% dispuse de Guvern. Chiar dacă rezultatul protestelor nu ne mulţumeşte, pentru mâine (n.r. marţi, 1 iunie) s-a hotărât reluarea lucrului în program normal”.

La Consiliul Judeţean, greva japoneză a căpătat accente româneşti

Ştiind că angajaţii de la Consiliul Judeţean Iaşi au anunţat că se vor afla în grevă japoneză, adică vor protesta doar prin purtarea unor banderole albe pe braţ, ne-am deplasat către Casa Pătrată, crezând că, în sfârşit, vom găsi o instituţie în care se lucrează. Speranţele ne-au fost confirmate de răspunsul ferm şi încurajator al gardianului de la intrare:
Da, sigur că se lucrează în Consiliul Judeţean. Cu cine vreţi să vorbiţi?”. Voiam să vorbim cu cineva de la Biroul de Relaţii Publice. Sau cu directorii unora dintre serviciile administraţiei judeţene. De ce nu, cu preşedintele instituţiei, Constantin Simirad.

Ghinion, nimeni din birourile de care ne-am interesat nu mai era în instituţie, funcţionarii respectivi ba se aflau în concediu, ba „nu au venit azi”, ba „tocmai au plecat din instituţie”. „Nu prea mai e nimeni prin birouri, degeaba încercaţi”, a fost răspunsul de final al gardianului, sătul să se joace de-a „ghici, cine mai munceşte în CJ Iaşi?”.

Termene de judecată amânate şi părinţi exasperaţi de greva profesorilor

Puţin mai încolo, la Palatul de Justiţie, unde de regulă domneşte forfota, ne izbeşte o linişte suspectă. A fost o zi lejeră pentru justiţiabili. Întrucât grefierii au fost în grevă, nu s-au judecat decât cauzele urgente, adică cel mult o treime din şedinţele programate.

La câte amânări se dau, câţi bani şi cât timp se mănâncă la un proces, parcă mai contează la ei o zi de grevă?!”, s-a plâns unul dintre cetăţenii dezamăgiţi că a venit în zadar la Tribunal, doar pentru a afla că s-a amânat termenul de judecată. Pe stradă, părinţii îngrijoraţi că nu au cu cine să-şi lase copii, din cauza protestului profesorilor, dădeau telefoane la şcoli să afle cât va mai dura greva.

Spuneţi-mi măcar dacă mâine pot să-mi duc fetiţa la şcoală sau vorbesc cu cineva să stea cu ea. Astăzi am luat-o cu mine, dar nu pot să fac asta în fiecare zi”, încerca o mămică să afle de la învăţătoare programul de grevă pentru ziua de 1 iunie.
După cum susţin liderii de sindicat, greva generală va continua în sănătate şi învăţământ, la proteste urmând să adere şi angajaţii din transporturi, care au aflat că nici ei nu vor fi ocoliţi de reducerile salariale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata