Cei patru judecători de la TB arestaţi preventiv pentru corupţie, suspendaţi din funcţia de magistrat

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât suspendarea din funcție a celor patru magistrați de la Tribunalul București arestați preventiv pentru fapte de corupție.

Astfel, au fost suspendați din funcția de judecător începând de luni Elena Rovența, Ion Stanciu, Mircea Moldovan și Ciprian Sorin Viziru de la Tribunalul București — Secția a VII-a civilă, ca urmare a rămânerii definitive a măsurii preventive dispuse față de aceștia.

„Hotărârea Secției pentru judecători a C.S.M. a fost luată în temeiul dispozițiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările și completările ulterioare, și 62 alin. (1) lit. a1) și alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare. Solicitarea de suspendare a fost prezentată Secției pentru judecători a Consiliului de către Direcția Națională Anticorupție — Secția de combatere a corupției”, se arată într-un comunicat al CSM transmis marți.

Ei au fost arestați preventiv săptămâna trecută la solicitarea procurorilor anticorupție.

Potrivit DNA, cei patru judecători, personal sau prin intermediari, au pretins și primit de la practicieni în insolvență, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată sume de bani, bunuri, servicii în scopul de a îndeplini/a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-și exercita influența pe lângă magistrații judecători, de la diverse instanțe din București sau din țară, utilizând informații deținute prin prisma atribuțiilor deduse judecății, pe care le-au pus la dispoziția lichidatorilor judiciari, implicați sau interesați în procedura insolvenței unor societăți comerciale.

Mircea Moldova a primit sume de bani (3.000 — 4.000 lei) direct prin Western Union (8.000 lei) sau direct pe cardul de salariu, produse alimentare (pește, carne de vită/miel), cherestea și aproximativ 90 de metri pătrați de lambriuri, în valoare totală de 6.652 lei, TV color.

Ion Stanciu a primit 10.000 lei reprezentând „rata de vacanță” și obiecte vestimentare achitate de un practician în insolvență pentru soția judecătorului.

Elena Rovența a primit ca mită: 10.000 lei, sumă remisă prin mascarea plicului într-o revistă și o parte din suma de 174.000 euro, reprezentând onorariul unui practician în insolvență.

Ciprian Viziru a primit suma de 10.000 lei și o sacoșă cu produse, în vederea soluționării în favoarea unui practician în insolvență a unor dosare de insolvență. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata