Cei patru judecători de la TB şi Dan Adamescu, trimişi în judecată de DNA

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a celor patru judecători de la Tribunalul București și a omului de afaceri Dan Adamescu, în stare de libertate, acuzați de mai mult fapte de corupție privind soluții favorabile în dosare de insolvență.

Potrivit DNA, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a judecătorilor de la Tribunalul București, în prezent suspendați, Mircea Moldovan, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și 7 infracțiuni de luare de mită dintre care 3 în formă continuată (4 acte materiale, 2 acte materiale, 4 acte materiale), Ion Stanciu — pentru 2 infracțiuni de luare de mită dintre care una formă continuată (7 acte materiale), Elena Roventa și Ciprian Sorin Viziru — pentru luare de mită.

Totodată, omul de afaceri Dan Adamescu a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârșirea a 2 infracțiuni de dare de mită.

În acest caz au mai fost trimiși în judecată Monica Angela Borza, Ilie Preda, Cristina Elena Popa și Emanoil Postelnicu — practicieni în insolvență, pentru complicitate la infracțiunea de luare de mită, dare de mită sau instigare la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În dosar sunt inculpați și omul de afaceri Iosif Armaș, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită în formă continuată (3 acte materiale), și Gabriel Hanganu — pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită în formă continuată (4 acte materiale).

Potrivit rechizitoriului, magistrații judecători, personal sau prin intermediari, au pretins și primit sume de bani sau bunuri în scopul de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestațiile la tabelul preliminar al creanțelor, desemnării preferențiale a unor administratori judiciari, atribuirii preferențiale a unor dosare de insolvență, pentru a-și exercita influența pe lângă magistrații judecători, de la diverse instanțe din București sau din țară, utilizând informații deținute prin prisma atribuțiilor de judecător.

De exemplu, în schimbul unor sume de bani, bunuri ori servicii, judecătorul Mircea Moldovan se angaja să atribuie preferențial unor societăți/practicieni în insolvență anumite ”dosare bune”. Prin sintagma ”dosare bune” în materie de insolvență se înțelege, din punctul de vedere al lichidatorului sau administratorului judiciar, cauze cu active valoroase de valorificat, ceea ce generează obținerea unor venituri substanțiale de către societatea de insolvență, susțin procurorii.

În alte cazuri oferta s-a materializat în prezentarea importanței dosarelor pe care le-a avut sau le avea repartizate spre judecată, demersurile fiind exercitate în scopul de a-l determina pe beneficiar să ofere sume de bani, în perspectiva desemnării ca administrator judiciar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata