Cel de-al doilea val al concedierilor din privat

– Peste 10% dintre firmele private vor fi nevoite să ia pe termen scurt măsuri dure cum ar fi disponibilizările de personal, din cauza majorării taxei pe valoarea adăugată (TVA), consideră Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

El este de părere că decizia guvernului de creştere a TVA de la 19% la 24% „este cea mai proastă măsură care putea fi luată”. Asta deoarece va avea efecte devastatoare în economie: o reducere a consumului de 10-15% la bunurile de folosinţă îndelungată şi o scădere de circa 2-3% în cazul produselor de strictă necesitate, cum ar fi alimentele de bază, informează Evenimentul Zilei.

Pentru firme va însemna o decapitalizare, deoarece vor trebui să aibă un capital circulant mult mai mare pentru a desfăşura aceeaşi activitate, în condiţiile în care este foarte dificil să ia credite bancare în această perioadă”, adaugă Nicolescu.

El mai avertizează şi asupra efectului psihologic negativ al deciziei executivului. „Pe de o parte, întreprinzătorii care intenţionau să facă investiţii şi le vor amâna cel puţin câteva luni. Pe de altă parte, majorarea TVA va determina şi consumatorii să se restrângă de la a face achiziţii, din cauza nesiguranţei zilei de mâine”, adaugă preşedintele CNIPMMR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata