Cele mai de succes documentare româneşti pot fi vizionate online, până la 12 octombrie

Patru documentare filmate în România și selecționate la festivalurile de gen din Amsterdam, Rotterdam și Sibiu vor putea fi urmărite gratis, online, pe site-ul www.astrafilm.ro, până pe 12 octombrie, au anunțat marți, organizatorii festivalului de film documentar, Astra Film, care a început luni, la Sibiu.

Cele patru filme sunt: „Off the Beaten Track”, „Noosfera”, „Blestemul ariciului” și „Păcătoasa Teodora”.

„Off the Beaten Track” (regia: Dieter Auner) este o invitație emoționantă de a medita la importanța identității și a păstrării tradițiilor românești, de a merge către viitor, dar fără a te rupe de rădăcini. Filmul a fost laureat cu Premiul Special pentru Documentar Românesc la Astra Film Festival 2011.

„Noosfera” (regia: Artchil Khetagouri și Ileana Stănculescu): Este posibilă dragostea adevărată sau este doar un anacronism? Teoria unui excentric profesor de sociologie care afirmă că dragostea adevărată este posibilă este, aparent, contrazisă de eșecul căsniciei sale. Filmul a primit Premiul Realității Românești la Astra Film Festival 2012.

„Blestemul ariciului” (regia: Dumitru Budrala) surprinde realitatea crudă, peregrinarea romilor pe timp de iarnă, dintr-un sat în altul, în lupta pentru supraviețuire. Filmul a fost selecționat în festivaluri de profil din Europa, America de Nord și de Sud, Asia și Africa.

„Păcătoasa Teodora” (regia: Anca Hirte) trebuie privit ca o poveste de dragoste, mai degrabă decât ca un documentar clasic. Așa a sugerat însăși regizoarea la proiecția în premieră absolută a filmului la Astra Film Festival 2011, unde a primit Premiul pentru cel mai bun documentar.

Astra Film Festival este promotorul filmului documentar în România, în Europa Centrală și de Est și în lume, de mai bine de două decenii. România a devenit încet, dar sigur, un punct important pe harta internațională a cinematografului documentar. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata