Celebra soprană americană Jessye Norman a murit la vârsta de 74 de ani

19

 Soprana americană Jessye Norman, recompensată cu cinci premii Grammy și care a cucerit cu vocea sa profundă publicul din lumea întreagă, a murit la vârsta de 74 de ani, din cauza unei septicemii, luni, la New York, potrivit bbc.com.

Un star al operei internaționale, una dintre puținele interprete de culoare care au reușit în acest domeniu, Norman a murit din cauza unei septicemii provocate de o rană la coloana vertebrală suferită în 2015, potrivit unui comunicat al familiei.

„The Met (Metropolitan Opera din New York, n.r.) deplânge pierderea lui Jessye Norman, una dintre marile soprane ale ultimilor 50 de ani”, a transmis prestigioasa instituție, unde aceasta a cântat în peste 80 de spectacole, dintr-un repertoriu variat, de la Richard Wagner la Francis Poulenc, Bela Bartok, Arnold Schönberg și Johann Strauss.

„A fost una dintre cele mai mari artiste care au cântat pe scena noastră”, a subliniat directorul Met, Peter Gelb.

Născută pe 15 septembre 1945, în Augusta, statul american Georgia, Jessye Norman a început să cânte în biserică, tradiționalele piese religioase. Asculta muzică de operă la radio, mai ales transmisiuni de la Metropolitan Opera, unde, ulterior, a devenit o stea.

Tânără de culoare într-un mediu al muzicii clasice dominat de artiști caucazieni, Norman a obținut o bursă pentru a studia la Universitatea Howard, o prestigioasă instituție din Washington.

În 1968 – la vârsta de 23 de ani – a fost angajată la Deutsche Oper din Berlin, iar, cinci ani mai târziu, debuta în Franța, cu „Aida”, de Giuseppe Verdi.

S-a instalat în Europa, unde cu vocea sa profundă s-a impus ca una dintre cele mai mari soprane dramatice, fiind cunoscută în special pentru interpretările din opera lui Richard Wagner.

Jessye Norman a fost și o activistă socială, militând mai ales pentru cauza artiștilor provenind din medii defavorizate. În acest sens, a înființat în orașul natal, Augusta, Jessye Norman School of the Arts, oferind cursuri gratuite pentru artiștii săraci.

A cântat la ceremoniile de învestire ale președinților americani Ronald Reagan și Bill Clinton, la cea de-a 60-a aniversare a reginei Elizabeth a II-a, în 1986, și a primit, printre altele, Medalia națională pentru arte din partea fostului președinte american Barack Obama, în 2009.

Retrasă de pe scenă în ultimii ani, soprana și-a publicat memoriile în 2014, „Stand Up Straight and Sing!”.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News