Centrala Electrică de Termoficare Arad repornește în urma unei investiții de 500 mii de euro

CET Arad, parte din Sistemul Energetic Național (SEN), investește aproape 500 mii euro în modernizarea turbinei de energie electrică și termică. Societatea își reîncepe furnizarea de energie termică la un an după ce activitatea de producție a fost întreruptă, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Conform sursei citate, principalele surse de finanțare pentru investiția în turbină au constat în valorificarea de active excedentare activității de bază și recuperarea de creanțe în valoare de peste 5 milioane de lei, aceste acțiuni fiind realizate în cadrul procedurii de insolvență, de către echipa multidisciplinară de caz a administratorului judiciar CITR.

Odată cu investiția, societatea își schimbă linia principală de business din producție de energie termică în producție de energie electrică.

Cadrul legal pentru realizarea investiției a fost, de asemenea, asigurat de către CITR.

Scopul investiției de modernizare a turbinei de abur TA1 tip DSL 50-l vizează calificarea și licențierea UD CET Arad SA ca furnizor de Servicii Tehnologice de Sistem.

„Finanțarea este un element cheie pe care l-am promovat și pe care ne străduim să îl transformăm în normalitate în toate procedurile de reorganizare pe care le coordonăm la nivelul CITR, cu atât mai mult în cazul societăților din domeniul energiei, furnizori de servicii publice în societate. Se resimte, mai ales în ultima perioadă, tot mai mult nevoia de o revigorare a societăților din Sistemul Energetic Național, care se degradează și continuă să își piardă din eficiență, dar ale căror servicii sunt esențiale consumatorilor, iar noi ne asumăm să identificăm soluțiile potrivite pentru fiecare companie în parte”, subliniază Silvana Șermer, Managing Partner CITR Timiș, citată în comunicat.

CITR gestionează aproape 20 de societăți din domeniul energiei în toată țara, printre care și CET Oradea, CET Arad, CET Palas din Constanţa.

Testele pentru funcționarea turbinei după realizarea investiției de modernizare și începerea producției de energie electrică și termică vor fi finalizate la sfârșitul lunii noiembrie. În paralel, se pregătește în vederea pornirii producției, o altă posibilă investiție.

Anterior investiției, capacitatea de producție a CET Arad era concentrată preponderent spre energie termică. Odată cu modernizarea turbinei și depunerea planului de reorganizare, planificat pentru primul trimestru al anului 2020, producția de energie electrică a companiei va tinde spre 70% din întreaga producție.

Centrala Electrică de Termoficare Arad SA, cunoscută ca CET Arad, înfiinţată în 2002, administrează prin concesiune patrimoniul fostei Sucursale Electrocentrale Arad desprinsă din S.C. Termoelectrica S.A. Bucureşti. În 2004, în urma unei fuziuni prin absorbție cu CET-ARTERM, CET Arad a preluat toată activitatea de producție, transport și distribuție de agent termic și exploatarea punctelor termice şi a reţelelor secundare de agent termic din municipiul Arad.

Sursa foto: news.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata