Centre naționale de verificare a informațiilor deschise de către Comisia Europeană. La ce folosesc acestea

Comisia Europeană a pornit o cerere de oferte ce valorează 9 milioane de euro, cu scopul de a-și consolida sprijinul acordat verificatorilor veridicității informațiilor dar și a cercetărilor, așa cum se regăsește în comunicarea recentă în ceea ce privește consolidarea acțiunilor contra dezinformării, a fost anunțul dat de executivul comunitar, în cadrul unui comunicat de presă, potrivit Agerpres.

Acesta va mări sfera de acțiune a Observatorului european al mass-mediei digitale prin creearea unor centre naționale de verificare a informațiilor. Acesta platforme au ca obiectiv analizarea campaniilor de dezinformare și impactul pe care le au acestea asupra societății, promovarea educației în ceea ce privește domeniul mass-media și vor verifica politicile platformelor online.

„Avem nevoie de o societate rezilientă şi critică pentru a lupta împotriva dezinformării. Aceasta este o componentă importantă a strategiei noastre şi, în acest scop, trebuie să sprijinim mass-media liberă şi independentă, verificatorii veridicităţii informaţiilor şi cercetătorii. Vom face acest lucru prin consolidarea Observatorului european al mass-mediei digitale, prin sprijinirea dezvoltării unor centre naţionale de cercetare în acest domeniu, care vor îmbunătăţi capacitatea de a înţelege răspândirea dezinformării online”, a afirmat vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

„Salut lansarea acestui apel pentru a înfiinţa centre naţionale de verificare a informaţiilor pentru a sprijini şi a extinde activitatea Observatorului european al mass-mediei digitale. Informaţiile false şi înşelătoare variază de la un stat membru la altul. De aceea, sunt necesare fonduri UE care să contribuie la combaterea informaţiilor false nu numai la nivelul UE, ci şi la nivel naţional”, a dezvăluit, la rândul său, comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Observatorul a început să își desfășoare activitatea la data de 1 iunie 2020 și sprijină formarea dar și dezvoltarea unei comunități multidisciplinare realizate din verificatori ai veridicității informațiilor, cercetători din mediul academic și alte părți interesate ce au o expertiză în domeniul dezinformării online. Prin urmare, acesta ajută la o înțelegere mai eficientă a actorilor relevanți dar și a dinamicii dezinformării, dar și bineînțeles, a impactul tuturor asupra societății. Această a doua fază din cadrul proiectului reprezintă o parte a programului de finanțare al Mecanismului pentru interconectarea Europei, concluzionează sursa citată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata