Centrul Constanței, cândva loc preferat de cumpărături și plimbări, azi desfigurat de timp

Cândva loc preferat de promenadă și cumpărături al constănțenilor, centrul Constanței este azi desfigurat de timp. Autoritățile anunță reabilitarea principalei artere pietonale a orașului, în cadrul unui proiect de aproape 20 de milioane de euro.

Astăzi, zona centrală a Constanței, țesută în jurul bulevardului Ștefan cel Mare, se află într-o stare deplorabilă.

O spune chiar administrația locală care, în motivarea proiectului european depus, arată că „zona centrală a Constanței a intrat într-o decadență, devenind o zonă aridă și în principiu mai mult de tranzit”.

Altădată centru comercial al orașului și loc preferat de promenadă al constănțenilor, bulevardul Ștefan cel Mare are astăzi mobilier urban degradat, pavaj plin de gropi, și, de-o parte și de alta a arterei, magazine second-hand și firme fantomă la parterul clădirilor desfigurate de timp. Apariția mall-urilor din oraș a mutat centrul de gravitație comercial și a pustiit zona centrală.

Prin proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”, administrația locală urmărește regenerarea urbană a zonei și transformarea ei într-o “esplanadă modernă”. De asemenea, se urmărește și încurajarea deplasării pe jos și cu bicicleta, prin crearea de piste și spații de promenadă.

Bulevardul Ștefan cel Mare, principala arteră pietonală a orașului, va fi reabilitată, alături de trotuarele de pe alte 11 străzi din această zonă. Vor fi creați 2,6 km de piste de biciclete pe ambele sensuri a două bulevarde importante și o bandă dedicată transportului public.

Proiectul vizează refacerea și extinderea infrastructurii pietonale, înfrumusețarea zonei cu fântâni arteziene, crearea de spații verzi cu sisteme de irigații automatizate, dotarea zonei cu mobilier urban inteligent (bănci, spații de ședere smart, sisteme de informare, rasteluri de biciclete) dar și marcaje speciale pentru persoanele cu dizabilități.

De asemenea, zona va beneficia de un sistem de supraveghere video și de refacerea sistemului de iluminat public. Tot pentru confortul și siguranța cetățenilor, trecerile de pietoni vor fi supraînălțate iar pasajul pietonal existent pe strada Ștefan cel Mare va fi modernizat.

Cererea de finanțare a fost depusă pe 28 februarie 2019, iar pe 18 noiembrie, toți consilierii locali prezenți la ședința de CL au votat proiectul. Valoarea totală se ridică la aproximativ 89 milioane lei iar perioada de implementare este de 28 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

centruConstanta
Comentarii (0)
Adaugă comentariu