Cercetări în aproape 270 de cauze legate de investiţiile publice în infrastructura locală

Cercetări în 269 de dosare penale pentru fapte legate de atribuirea şi derularea contractelor de investiţii publice în infrastructura locală, care sunt făcute de poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice, in cadrul cărora prejudiciul estimat depăşeşte 104.000.000 de lei.

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), a anunţat că  lucrătorii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice coordonează o acţiune, la nivel naţional, pentru prevenirea şi combaterea fraudelor din domeniul investiţiilor publice în infrastructura locală, potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de instituţie.

Astfel, acţiunea investigaţiile priveşte presupuse fraude cu fonduri publice puse la dispoziţia primăriilor, asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară sau universităţilor, prin diverse programe de finanţare. Iar cercetările vizează infracţiunile de abuz în serviciu, obţinerea ilegală de fonduri, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înşelăciune, evaziune fiscală, delapidare, uzurparea funcţiei, înşelăciune, deturnare de fonduri, obţinere ilegală de fonduri şi spălare de bani.

„În prezent, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice efectuează cercetări în cadrul a 269 de dosare penale, în care sunt cercetate 44 de persoane, pentru fapte în legătură cu modul de atribuire şi derulare a contractelor pentru investiţii publice în infrastructura locală. Valoarea totală a prejudiciului reţinut la momentul dispunerii începerii urmăririi penale in rem sau pe parcursul cercetărilor în aceste dosare este de 104.244.829 de lei”, precizează IGPR.

A fost astfel,  propusă instanţei de judecată desfiinţarea totală a înscrisurilor oficiale falsificate şi a actelor subsecvente prin care a fost aprobată finanţarea a 696 de proiecte, dar şi a celor 330 de contracte de finanţare încheiate în baza acestor înscrisuri cu beneficiarii, unităţi administrativ-teritoriale, se arată in comunicat.

Iar în unul dintre dosare, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dispus, în luna iunie, trimiterea în judecată a unei persoane bănuite de infracţiuni de fals intelectual în formă continuată.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata