Cererile pentru șomaj în Statele Unite cresc iar la peste un milion

Numărul americanilor care solicită ajutoare de șomaj a urcat în mod neașteptat la peste un milion săptămâna trecută, arată cifrele oficiale.

Departamentul Muncii din SUA a declarat că cererile au crescut la 1,1 milioane, înaintea previziunilor economiștilor de 925.000.

Creșterea a venit în condițiile în care președintele american Donald Trump se confruntă cu o presiune crescută asupra gestionării crizei de sănătate.

Infecțiile cu coronavirus continuă să se răspândească în SUA, determinând autoritățile locale să restricționeze întreprinderile.

Numărul persoanelor care solicită beneficii în lipsa locului de muncă a scăzut în primele două săptămâni.

Cel mai recent, a scăzut sub un milion la 971.000 pentru prima dată din martie în săptămâna până la 8 august, dar economiștii au avertizat că îmbunătățirea recentă a locurilor de muncă riscă să se oprească, întrucât preocupările de sănătate îi determină pe oameni să-și limiteze activitatea și cheltuielile chiar dacă redeschiderea continuă.

„Creșterea de astăzi a numărului de șomeri inițiali va dezamăgi piața, în special în urma datelor promițătoare ale săptămânii trecute”, a declarat Richard Flynn, directorul britanic al brokerului de acțiuni Charles Schwab.

„În timp ce industriile cu impact puternic au adus lucrători în iulie, nivelul de slăbiciune rămâne fără precedent, iar impactul întreruperilor rulante legate de virus ar putea continua să reverseze o parte din această îmbunătățire.”

‘Nesanatos’

Economia SUA a suferit cea mai puternică contracție economică în peste 70 de ani de înregistrare în perioada aprilie-iunie, scăzând la o rată anuală de 33%.

Deși rata șomajului a scăzut de la 14,7% în aprilie, odată cu deschiderea întreprinderilor și reluarea activităților, rata de 10,2% înregistrată în iulie rămâne mai mare decât orice lună din perioada crizei financiare.

Sursa: bbc
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata