Cernea: Nu voi mai candida la niciun fel de alegeri în România până la schimbarea legislaţiei

Deputatul neafiliat Remus Cernea a anunțat, miercuri, că nu va mai candida „la niciun fel de alegeri” până când România nu își va ajusta legislația în sensul punerii în acord cu standardele și principiile prevăzute în Ghidul bunelor practici electorale, elaborat de Comisia de la Veneția.

El a precizat că nu a reușit să colecteze cele 200.000 de semnături necesare unui candidat la alegerile prezidențiale și a subliniat că nu va mai candida nici pe viitor dacă actuala legislație electorală rămâne neschimbată, pentru că nu dorește să legitimeze „un sistem nedemocratic, profund injust”.

Deputatul Remus Cernea a făcut aceste declarații, miercuri, într-o conferință de presă organizată pentru a face „un anunț cu privire la candidatura (…) ca independent, la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014”.

„Condițiile extrem de restrictive au fost practic obstacole administrative și financiare de netrecut. Am două opțiuni: să lupt în continuare pentru schimbarea acestui sistem sau să-l legitimez. România are nevoie de o legislație care să respecte standardele prevăzute de Ghidul bunelor practici electorale, elaborat de Comisia de la Veneția. Până când România nu își va ajusta legislația în acord cu aceste principii, am decis că nu voi mai candida niciodată în țara noastră, la niciun fel de alegeri. Dacă aș mai candida, aș legitima acest sistem nedemocratic, profund injust”, a afirmat Remus Cernea, miercuri, la Palatul Parlamentului.

Deputatul independent a explicat că legislația din România este mai restrictivă decât legislația altor țări democratice.

„Colectarea a 200.000 de semnături echivalează cu o sumă cuprinsă între 50.000 și 60.000 de euro. Acest lucru îngrădește foarte mult accesul și posibilitatea unor potențiali candidați de a participa la alegeri. Sistemul electoral din România seamănă cu o arenă sportivă în care în loc să fie permisă competiția oricărui sportiv care ar purta un echipament obișnuit este permisă participarea doar a unor politicieni îmbrăcați în armuri de aur”, a adăugat Remus Cernea.

Deputatul neafiliat a mai declarat că nu va susține pe nimeni care „legitimează, prin candidatura lui, un sistem atât de restrictiv ca cel din România”.

„Voi susține cauze, nu voi susține oameni”, a mai spus Remus Cernea.

El a subliniat că va continua să lupte, prin inițierea unor propuneri legislative, pentru modificarea legislației.

În luna iunie a acestui an, deputatul independent Remus Cernea anunțase, la Constanța, că va înființa un nou partid politic cu acronimul MONA — Mișcarea pentru Oameni, Natură și Animale, menționând totodată că va candida la alegerile prezidențiale din toamnă ca independent.

Deputatul de Constanța a declarat atunci, într-o conferință de presă, că va candida ca independent la prezidențiale pentru că nu are timpul necesar înființării legale a noii formațiuni politice până la scrutinul electoral de la sfârșitul acestui an. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata